Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Ostrzałka Diamentowa Do Noży

Ostrzałka Diamentowa do Noży

Żadna, nawet najlepiej urządzona i najnowocześniej wyposażona kuchnia nie funkcjonuje bez najprostszego narzędzia do krojenia i cięcia. A narzędzi tego typu jest cała masa. Chodzi o to, że różne noże przystosowane są do krojenia i cięcia różnych produktów. I tak mamy dość duże i ząbkowane noże do krojenia chleba. Noże do mięs i wędlin, noże do siekania na przykład ziół, noże do ryb, a także do krojenia i obierania warzyw. Odrębną grupę stanowią tasaki. Każdy nóż używany w kuchni z czasem ulega stępieniu. Tępienie noży polega na tym, że ściera się najcieńsza krawędź ostrza. Krawędź ta właśnie stanowi o ich ostrości. Starta przestaje łatwo wchodzić w krojoną żywność, skutkiem czego nóż przestaje kroić, a zaczyna szarpać dany surowiec. W takich wypadkach potrzebne są ostrzałki, na przykład osełka diamentowa. Niniejszy artykuł poświęcony jest diamentowym narzędziom ostrzącym oraz ich zastosowaniu.

Orientalny Sklep

Jak powstają diamentowe narzędzia ostrzące?
Diamentowe narzędzia do ostrzenia to jedna z kilku kategorii ostrzałek. Ostrzałki produkuje się także z kamieni naturalnych i ceramiki. Każdy z tych materiałów ma charakterystyczne cechy, a mówiąc wprost wady i zalety. Ostrzałka do noży diamentowa składa się z metalowego uchwytu lub pręta, na który nakłada się wytwarzany syntetycznie diamentowy pył. Ostrzałki te nie mają nic wspólnego z prawdziwymi diamentami. Jakość ostrzałki zależy od tego jak trwały jest pył osadzony na metalowej płytce i w jaki sposób go tam umieszczono. Osadzenie diamentowego proszku na metalowym pręcie nie jest proste, dlatego ceny takich narzędzi są dość wysokie. Znawcy przedmiotu przestrzegają przed nabywaniem tanich ostrzałek diamentowych. Z wyglądu nie różnią się one niczym od narzędzi dobrej jakości, ale na skutek użycia kruszą się i ulegają zniszczeniu. Co więcej, nie ostrzą noży tak jak powinny. Dobre osełki diamentowe nie ścierają się nigdy.

Zalety diamentowych osełek do noży. W przeciwieństwie do osełki wykonanej z kamienia naturalnego lub ceramiki, ostrzałka diamentowa poradzi sobie z każdym ostrzem. Inaczej mówiąc można nią naostrzyć zarówno ostrza wykonane z twardej stali czy spieku węglikowego. Drobiny diamentu są bardzo twarde i ostrzą wszystko. Z pomocą syntetycznego pyłu diamentowego ostrzy się szybko i efektywnie. Już po chwili stępione ostrze staje się bardzo ostre. Kryształki diamentu są nie tylko twarde, ale i ostre. Dzięki czemu żłobią w stali i węgliku głębiej niż kamień czy ceramika. Diamentowe narzędzia ostrzące mają to do siebie, że ich powierzchnie nie deformują się na skutek używania. Dzieje się tak dzięki charakterystycznemu procesowi produkcyjnemu, polegającemu na nanoszeniu kolejnych warstw mikroskopijnego pyłu na pręt lub płytkę metalową. Dobrej jakości ostrzałki diamentowe przez długie lata zachowują odpowiednią geometrię krawędzi. Jest to bardzo ważne, bo gdy geometria ta ulega zmianom, krawędzie ostrzałek wypaczają się i precyzyjne prowadzenie noża po ostrzałce jest praktycznie niemożliwe. Diamentowe narzędzia ostrzące mają postać płytek w całości wykonanych z pyłu diamentowego lub tego samego pyłu nanoszonego na blachy perforowane. Te ostatnie kosztują o wiele mniej.

Ostrzałki do noży można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

diamentowa ostrzalka 470

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;