Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Papryczki Chili Właściwości

Papryczki Chili Właściwości

Świeże, suszone, w formie sproszkowanej przyprawy... Papryczki chili są jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Można je dodać do dań z każdego rodzaju mięsem, warzywami, surówek, ostrych sosów, drinków oraz deserów. Dla niektórych niezrozumiałe jest dlaczego papryczki są tak uwielbiane i często dodawane do potraw. Mianowicie papryczki chili posiadają w swoim składzie duże ilości kapsaicyny, która korzystnie wpływa na produkcję hormonów szcześcia – endorfin. Posiada również wiele innych zdrowotnych właściwości, które postaram się pokrótce zgłębić w tym artykule. W zasadzie, głównym składnikiem odpowiedzialnym za te wszystkie dobroczynne właściwości papryczek chili jest kapsaicyna, dlatego po części artykuł będzie jej poświęcony.

Orientalny Sklep
Papryczki chili oraz ich właściwości:
- jedzenie papryczek chili wspomaga odbudowę tkanek,

- ma właściwości oczyszczające organizm,
- obniżają poziom cholesterolu we krwi,
- spożywanie papryczek chili wspomaga odchudzanie, przyspiesza przemianę materii, zwiększa przepływ krwi oraz wzmaga apetyt,
- są bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, B3, B12, C, potasu, fosforu, żelaza i wapnia,
- jak dowiedli naukowcy kapsaicyna zwalcza komórki nowotworowe,
- są częstym dodatkiem do środków przeciwbólowych, zwałszcza maści na bóle reumatyczne oraz mięśniowe,
- spowalnia namnażanie się bakterii, dlatego jest doskonałym antybiotykiem,
- jest znanym na całym świecie afrodyzjakiem, ponieważ zwiększa wydzielanie się endorfin w naszym ciele,
- wspomaga wydzielanie soków żołądkowych przez co przyspiesza trawienie,

Jak widać papryczki chili mają bardzo zdrowotne właściwości, dlatego każdy powinien je wprowadzić do swojej diety, pamietając oczywiście o tym, że coś co w niewielkich ilościach pomaga, w zbyt dużej może zaszkodzić.

Papryczki chili można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Papryczki Chili Właściwości

Komentarze   

 
+1 #2 baisa 2014-11-15 18:40
Papryczki oczywiście z pestkami. Ostrość nadaje kapsaicyna. Gdzieś wyczytałam, że kapsaicyna jest o wiele wiele bardziej (chyba 2000 razy bardziej) przyswajalna, gdy dodamy do chili trochę pieprzu czarnego.Od papryczek chili można się uzależnić, ale jak tu nie wypić filiżanki czekolady z chili, czy białej kawy z papryczkami chili.
 
 
+1 #1 zakochana 2014-05-11 20:48
Mam pytanie. Czy takie same właściwości ma papryczka chili bezpestek? Bo z pestkami np.do sałatki jest duuzo za ostra ;-)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl