Parzenie yerba mate - czyli wszystko co powinieneś wiedzieć parzeniu yerby.
Yerba mate pochodzi z Ameryki Południowej. Elementem kultury tamtych stron, jest picie yerba mate; niezwykły napar, który posiada bogatą tradycję.
Klasyczne parzenie yerba mate to już prawie ceremoniał. Według tradycji yerba mate należy pić w towarzystwie. Obligatoryjne są dwa akcesoria: rurka zakończona sitkiem (bombilla) i naczynie z którego będziemy pić (matero). Dla początkujących przyda się także termometr. Poszczególne naczynka różnią się materiałem i formą. W Brazylii i Argentynie matero wykonane jest z wyżłobionej tykwy. W Paragwaju mate wykonane jest z drewna, a po długim użytkowaniu posiada oryginalny zielony kolor i niezwykły aromat. Na rynku dostępne są również naczynia wykonane z metalu lub porcelany. Zdarzają się naczynka wykonane z kopyta lub rogu wołu (guamka), wykorzystywane są jednak tylko do spożywania yerba mate na zimno. Drugie obowiązkowe akcesorium do yerba mate to bombilla, rurka zakończona sitkiem filtrującym napar z liści i pyłu. Wykonane są ze stali nierdzewnej lub srebra. Tradycyjne rurki są wykonane z drewna bambusowego.
Yerba mate można zaparzyć na wiele sposobów wynikających z indywidualnych preferencji.
Łatwą metodą dla początkujących yerbaciarzy jest ta opisana poniżej. Ważne aby pamiętać, że yerba mate nie można zalewać wrzątkiem. Temperatura wody w momencie zalania suszu to przedział 70-80 stop. C. Dla początkujących przydatny będzie termometr.
Proces parzenia yerba mate:
- Do naczynia (tykwy lub matero) wkładamy rurkę (bombillę).
- Następnie wypełniamy naczynie suszem yerba mate, uzupełniamy do 3/4 objętości.
- Zalewamy susz wodą do ilości jaką wypijemy, pamiętamy o odpowiedniej temperaturze (70-80 stop. C).
- W czasie parzenia, nie wykonujemy żadnych ruchów bombillą.
- Po któtkiej chwili, yerba jest gotowa do picia. Można poczekać, aż nabierze mocy. Pierwsze zaparzenie jest zwykle bardzo mocne.
- Najlepiej wypić cały napar za pierwszym razem. Po wypiciu, można kilkakrotnie zalać tą samą metodą. Zwykle wystarcza na 4 do 6 razy.
Yerba mate można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.