Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Parzenie Yerba Mate

Parzenie yerba mate - czyli wszystko co powinieneś wiedzieć  parzeniu yerby.

Yerba mate pochodzi z Ameryki Południowej. Elementem kultury tamtych stron, jest picie yerba mate; niezwykły napar, który posiada bogatą tradycję.

Klasyczne parzenie yerba mate to już prawie ceremoniał. Według tradycji yerba mate należy pić w towarzystwie. Obligatoryjne są dwa akcesoria: rurka zakończona sitkiem (bombilla) i naczynie z którego będziemy pić (matero). Dla początkujących przyda się także termometr. Poszczególne naczynka różnią się materiałem i formą. W Brazylii i Argentynie matero wykonane jest z wyżłobionej tykwy. W Paragwaju mate wykonane jest z drewna, a po długim użytkowaniu posiada oryginalny zielony kolor i niezwykły aromat. Na rynku dostępne są również naczynia wykonane z metalu lub porcelany. Zdarzają się naczynka wykonane z kopyta lub rogu wołu (guamka), wykorzystywane są jednak tylko do spożywania yerba mate na zimno. Drugie obowiązkowe akcesorium do yerba mate to bombilla, rurka zakończona sitkiem filtrującym napar z liści i pyłu. Wykonane są ze stali nierdzewnej lub srebra. Tradycyjne rurki są wykonane z drewna bambusowego.

Yerba Mate Sklep PrzepisyChinskie.pl
Yerba mate
można zaparzyć na wiele sposobów wynikających z indywidualnych preferencji.

Łatwą metodą dla początkujących yerbaciarzy jest ta opisana poniżej. Ważne aby pamiętać, że yerba mate nie można zalewać wrzątkiem. Temperatura wody w momencie zalania suszu to przedział 70-80 stop. C. Dla początkujących przydatny będzie termometr.

Proces parzenia yerba mate:
-
Do naczynia (tykwy lub matero) wkładamy rurkę (bombillę).
-
Następnie wypełniamy naczynie suszem yerba mate, uzupełniamy do 3/4 objętości.
-
Zalewamy susz wodą do ilości jaką wypijemy, pamiętamy o odpowiedniej temperaturze (70-80 stop. C).
-
W czasie parzenia, nie wykonujemy żadnych ruchów bombillą.
-
Po któtkiej chwili, yerba jest gotowa do picia. Można poczekać, aż nabierze mocy. Pierwsze zaparzenie jest zwykle bardzo mocne.
-
Najlepiej wypić cały napar za pierwszym razem. Po wypiciu, można kilkakrotnie zalać tą samą metodą. Zwykle wystarcza na 4 do 6 razy.

Yerba mate można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Parzenie Yerba Mate

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;