Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Parzenie Zielonej Herbaty

Parzenie zielonej herbaty to w krajach azjatyckich ceremonia. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że na aromat i smak herbaty ma właściwy sposób jej zaparzenia. Każdy rodzaj herbaty parzy się nieco inaczej, dlatego warto jest wziąć wszystkie zmienne pod uwagę, aby przygotowany przez nas napój był jak najsmaczniejszy.

W czy zaparzyć zieloną herbatę? Zieloną herbatę najlepiej parzy się w porcelanowych naczyniach, na przykład w czajniczku, który wcześniej został podgrzany wrzącą wodą i wytarty do sucha. Następnym krokiem jest dobranie odpowiedniej temperatury wody do rodzaju zaparzanej herbaty. Temperatura wody do zaparzenia naparu oscyluje pomiędzy 60 a 90 stopniami celcjusza.

Termometr do mierzenia temperatury gorącej wody
Termometr do mierzenia temperatury gorącej wody

Temperatura wody. Aby uzyskać odpowiednią temperaturę wody, można posłużyć się specjalnym termometrem do mierzenia wysokich temeratur (można go znaleźć u nas w sklepie klikając tutaj) lub odczekać odpowiedni czas po zagotowaniu wody. Uwzględniając oczywiście założenie, że w temperaturze pokojowej wrząca woda wystydzi się po 3 minutach do około 90 stopni, a po upływie kolejnych 9-10 minut do temperatury 75 stopni.

Orientalny Sklep
Wielkość liści a czas parzenia herbaty. Kolejnym ważnym czynnikiem, który ma znaczenie jest czas parzenia herbaty. Zasada jest taka: im drobniejszy susz, tym czas parzenia krótszy. Herbatę o dużych liściach parzy się dłużej od tej całkowicie rozdrobnionej. Warto również wziąć pod uwagę twardość wody pod uwagę, ponieważ twardszą wodą powiniśmy parzyć herbatę nieco dłużej niż miękką.

Czas parzenia zielonej herbaty a jej działanie. Biorąc te właściwości pod uwagę, trzeba również pamiętać o tym, że długość parzenia herbaty ma wpływ na jej działanie. I tak dla przykładku: parzenie herbaty przez około 3 minuty daje nam napar o właściwościach pobudzających i orzeźwiających. Dłuższe parzenie powoduje, że herbata ma bardziej relaksujące właściwości i działanie.

Typowa chińska zielona herbata
Zielona Herbata

Zielona herbatę można parzyć kilka razy. Raz zaparzonego suszu, nie powinno się wyrzucać, ponieważ herbatę można zaparzyć drugi, a nawet trzeci raz. Zazwyczaj porządanym napojem jest herbata przygotowywana z drugiego zaparzenia. Jest tak dlatego, że drugie zaparzenie daje nam napar o bardziej intensywnym aromacie, a działanie herbaty jest bardziej relaksujące.

Biorąc te wszystkie właściwości pod uwagę, i stosując się do wytycznych możemy przygotować herbatę, która będzie pozbawiona goryczki a jej smak i aromat będzie bardziej delikatny.


Zieloną herbatę można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Parzenie Zielonej Herbaty

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl