Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Pestki Dyni Właściwości

Pestki dyni. Pestki dyni są duże, płaskie i białe. Białe są łuski, w których kryją się ciemnozielonkawe nasiona. Łuski przylegają dość ciasno, mimo to dłubanie pestek dyni jest bardzo przyjemnym zajęciem. Ale pestki dyni, to nie tylko zajęcie dla rąk i rozkosz dla podniebienia. To również dawka zdrowia wprost z natury. Pestki te bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały.

Pestki dyni, właściwości. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, pestki dyni wspomagają gospodarkę hormonalną, dostarczają witaminę D i wspierają prawidłową budowę komórek. Pestki dyni bogate są w niezbędne dla zdrowia kwasy: linolowy, oleinowy i palmitynowy. Ten ostatni, daje organizmowi energię, która potrzebna jest do przemian biologiczno-chemicznych. Pestki wielkiej, pomarańczowej kuli są bogatym źródłem witamin. Spożywając je, dostarczamy sobie witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i D. Witamina A wpływa na stan zębów i kości, poprawia widzenie i daje zdrową skórę, włosy i paznokcie. Witamina C chroni przed infekcjami, przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza krwawienie dziąseł i tworzenie się sińców. Witamina E, to witamina młodości, dzięki której nasza skóra zachowuje gładkość, sprężystość i jędrność. Witamina ta pełni wiele innych funkcji. Odżywia komórki i jest ważnym przeciwutleniaczem. Ponadto chroni czerwone krwinki i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego, pokarmowego i krążeniowego. Witamina B6 rozkład aminokwasy i gwarantuje prawidłową przemianę tłuszczów i cukrów. Jest bardzo ważnym elementem gospodarki hormonalnej i enzymowej organizmu. Bogactwo witamin sprawia, ze pestki dyni wspomagają pracę nerek i przeciwdziałają kamicy nerkowej. Nasiona te stabilizują pracę serca, regulują ciśnienie krwi i zwiększają odporność organizmu. Pestki te, zalecane są osobom cierpiącym na bóle dłoni i nadgarstków, ponieważ eliminują je. Substancje zawarte w nasionach dyni, zmniejszają objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Orientalny Sklep
Pestki dyni, właściwości mineralne. Nasiona dyni zawierają sporą dawkę niezbędnych dla zdrowia minerałów. Są to: potas, magnez, cynk, selen i inne. Jedząc regularnie pestki dyni, zapewniamy organizmowi niezbędne mikroelementy. Potas gwarantuje prawidłową pracę serca. Magnez gwarantuje nam równowagę psychiczną i fizyczną: reguluje napięcie mięśni, poprawia nastrój, eliminuje zmęczenie, daje energię. Cynk i selen wzmacniają skórę, włosy i paznokcie.

Pestki dyni, właściwości przeciwnowotworowe przeciwgrzybicze i zwalczające pasożyty. Nasiona dyni zawierają substancję zwaną kukurbitacyną. Substancja ta zwalcza pasożyty układu pokarmowego, a więc glistę ludzką, owsiki i tasiemca. Kukurbitacyna działa też antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwnowotworowo. Nauka wykazała, że medycyna ludowa nie myliła się, stosując świeże pestki dyni jako środek odrobaczający.

Pestki dyni, właściwości kulinarne. Te niepozorne nasionka, dodają smak wielu potrawom. Świetnie podkreślają i wzbogacają smak domowego chleba, rogali czy bułek. Doskonale komponują się i wzbogacają odżywczo wszelkiego typu musli i owsianki na ciepło. Świetnie smakują z jogurtem i dodane do sałatek. Zmielone, stanowią doskonały dodatek do pasztetów i past wegańskich.


Pestki Dyni Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;