Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Rodzaje Sushi

Przez wiele lat popularyzacji sushi na Zachodzie, powstało wiele sposobów podawania tej potrawy.

Nigiri Sushi – oznacza 'sushi formowane ręką'. Jest to popularny i smaczny, często serwowany rodzaj sushi w restauracjach. Formuje się z ugniecionej ręką porcji ryżu i spojenie ryby przy użyciu pasty wasabi lub o zaciśnięcie wodorostem nori.

Nigiri Sushi
Gunkan Maki– oznacza 'zwój łodzi bojowej'. Jest to bardzo oryginalny sposób: porcja ryżu, najczęściej kulka, owinięta pasem nori, przypominająca łódeczkę. Górna część może być wypełniona różnymi składnikami, np. ikra łososia.

Gunkan Maki
Temari Sushi - oznacza 'kula sushi'. Prosty i smaczny sposób przyrządzenia sushi, popularny wśród początkujących. Należy ugniatać ryż razem z kawałkiem ryby tak, aby stworzyć niedużą kulkę.
Temari Sushi
Maki Sushi – oznacza 'zwijane sushi' lub Maki Mono - 'różne zwoje'.

Maki Sushi
Na rozłożoną matę bambusową nakłada się arkusz nori oraz składniki i zwija przy użyciu maty. Powstaje w ten sposób walec, który następnie kroi się w poprzek na równe kawałki.
 

Orientalny Sklep
FutoMaki oznacza 'grube zwoje'. Jest to bogaty w składniki rodzaj sushi. Uzyskany 'walec' ma od 3-4 cm grubości i zawiera trzy składniki. Bywa podawane bez krojenia w krążki.

Futomaki
Hosomaki oznacza 'cienkie zwoje'. Są to krążki o grubości ok. 2 cm, w środku znajduje się tylko jeden składnik, jest to tuńczyk, ogórek, pocięta marchew lub awokado.

Hosomaki Sushi
Kappa Maki oznacza 'zwój z ogórkiem'. Głównym składnikiem jest ogórek. Na wzmiankę zasługuje historia o pradawnych, mitycznych demonach wodnych (Kappa) zjadających dzieci, pożywieniem, które mogło z nimi konkurować był ogórek. W tradycyjnej kuchni są serwowane między surową rybą, a innym pożywieniem dla oczyszczenia kubków smakowych.

KappaMaki Sushi
Tekka Maki oznacza 'zwoje z kasyna'. Hosomaki z surowym tuńczykiem. W XIX wieku w Japonii podawano ten rodzaj sushi w kasynach, stąd nazwa tekkba – kasyno.

Tekka Maki
Negitoro Maki – Hosomaki ze szczypiorkiem i rozdrobnionym tuńczykiem.

Negitoro Maki
Tsunamayo Maki – Hosomaki z tuńczykiem i majonezem.

Tsunamayo Maki
Temaki - oznacza ręczne zwoje. Są to duże kawałki alg nori w kształcie stożka ze składnikami, wyglądem przypomina 'mniejszą' wersję tortilli. Temaki spożywa się przy użyciu palców. Najlepiej spożywać w krótkim czasie po przygotowaniu, ponieważ nori szybko miękną.

Temaki Sushi
Uramaki oznacza 'rolowane na odwrót'. Są to sushi średniego rozmiaru, z kilkoma składnikami. Różni się od innych maki sushi tym, że nori jest wewnątrz walca, a ryż znajduje się na zewnątrz, z warstwą ikry lub usmażonym ziarnem sezamu. Popularny sposób na Zachodzie, mniej w Japonii.

Uramaki
Oshi Sushi oznacza 'zduszone sushi'. Sushi popularne w regionie Kansai. Zduszone w drewnianej formie (oshibako), jest w kształcie prostopadłościanu. Składnik są umieszczane na dole pudła, a na wierzch sypany jest ryż, skrzynka jest zamykana. Kolejno usuwa się ścianki, gotowy prostopadłościan jest dzielony na kawałki, które można zjeść naraz.

Oshi Sushi
Inari Sushi oznacza 'wypchane sushi'. W skład tego rodzaju sushi wchodzą pieczone toru w formie torebki, wzbogacone rybą, ryżem i warzywami. Istnieją różne rodzaje materiału na torebkę, może to być omlet albo kanpyo.

Inari Sushi
Chirashi Sushi oznacza 'rozdrobnione sushi'. Jest to miska z ryżem i dodatkami. W Japonii cechuje się wieloma kompozycjami i preferencjami. Wyróżnia się podstawowe rodzaje:

Chirashi Sushi
Edomae Chirashi Sushi – niegotowane dodatki układane są na samej górze ryżu.

Gomoku Sushi – gotowane lub nie, dodatki miesza się wszystkie z ryżem.

Nare Sushi oznacza 'dojrzałe sushi'. Ta metoda dała początek sushi. Oskrobane i wypatroszone ryby wypchane są solą i umieszczone w beczce. Posypane warstwą soli, po czym przygniatane kamieniem. Z czasem cała woda zostanie wchłonięta, a mięso fermentuje, wtedy nare sushi jest gotowe do spożycia. Ze względu na walory smakowe to sushi nie przyjęło się na Zachodzie.

Sushi Zachodnie – obecność sushi w zachodniej cywilizacji, skutkowało 'metamorfozą' sushi do innych tradycji kulinarnych. Wiele z 'nowych' przepisów nie jest znanych w Japonii. Jednakże nie oznacza to, że są to niesmaczne przepisy. Sushi zyskuje smak o nowe składniki i sposoby podania. Dwa główne z nich to :

California Roll – zawiera awokado, surimi (krabowe paluszki) i ogórka. Często podawane w uramaki (ryżem na zewnątrz).

California Roll
Caterpillar Roll – zwykle składa się z awokado, unagi (węgorza), surimi i ogórka.
Caterpillar Roll
Przepisy Sushi można znaleźć tutaj:
Przepisy Japońskie

Produkty do przygotowania sushi można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Komentarze   

 
-1 #2 julek20606 2017-03-02 16:54
8) 8) 8) 8) 8) 8) futo maki bym zjadł
 
 
-1 #1 juka brawa 2015-03-26 19:35
mmmmmmmmmmmm zjadła bym
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl