logo

Artykuły

Sezam Właściwości i Zastosowanie

Sezam Właściwości i Zastosowanie

Sezam
jest najstarszą rośliną oleistą uprawianą przez człowieka. Pochodzenie sezamu jest niejednoznaczne. Uprawiany jest od wielu wieków na terenach Azji i Afryki. Sezam można spożywać w postaci suszonej, dobrze smakuje również smażony lub duszony.

Właściwości sezamu są od wieków cenione, m.in. dlatego że ma właściwości lecznicze. Sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B. Sezam ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę, zalicza się też do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki i zapobiegają procesom starzenia się.

Nasiona sezamu indyjskiego są bogate w :

- alaninę,
- arganinę,
- cholionę,
- fenyloalaninę,
- glicynę,
- histydnę,
- izoleucynę,
- kwas glutaminowy,
- kwas palmitynowy,
- kwas stearynowy,
- kwas szczawiowy,
-
kwas taninowy,
-
lecytynę,
-
leucynę,
-
lizynę,
-
metioninę,
-
prolinę,
-
saponiny,
-
serynę,
-
treoninę,
-
tryptofan,
-
tyrozynę,
-
walinę,

Właściwości odżywcze.

Nasiona sezamu zawierają cukry, tłuszcze, witaminy i mikroelementy.

Sezam indyjski zawiera:
- 54% tłuszczu,
- 20% białka,

- 13,4% węglowodanów,
- 5,7% wody,
- 3,7% popiołu.

100g sezamu dostarcza:
- 851 mg potasu,
- 647 mg fosforu,
- 578 mg magnezu,
- 415 mg wapnia,
- 122 mg sodu.

Orientalny Sklep
Olej z nasion sezamu w temperaturze pokojowej posiada wysoki stopień nienasyconych kwasów tłuszczowych:
- kwas oleinowy (do 38%),
- kwas linolenowy (do 46%).

Zastosowanie sezamu w kuchni. Sezam można dodawać do dań wegetariańskich, sałatek, dań mięsnych i nadzienia oraz pieczywa i serków. Sezam może być znakomitym składnikiem panierki do kotletów i ryb. Sezam stosuje się również w produkcji słodyczy – batoników i chałwy. Bardzo dobrze nadaje się do ciast i ciasteczek. W kuchni Wschodu nasiona używane są do wspomnianej już produkcji oleju. Nasiona sezamu stosuje się również w produkcji masła sezamowego i pasty.


Sezam można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Sezam Właściwości i Zastosowanie

Komentarze   

 
0 #1 Halinus 2016-06-13 09:55
Dobrze wiedzieć, że aby przyswoić te cenne składniki, należy spożywać gotowane lub zmielone ziarna. Posypywanie potraw całymi surowymi ziarnami, (panierowanie także) powoduje,że ziarna przelatują przez przewód pokarmowy. Korzyści prawie żadnych. Mało kto o tym wie..i pisze.Informacj a pochodzi od osoby z regionów Indii. Hindusi nie używają surowych całych ziaren !!! Bo i po co ?
Tak więc można zmielić i tym posypywać jedzonko lub dodawać do gotowanych potraw. Ryż z sezamem jest smaczny na śniadanko. Jeżeli dodamy cukru palmowego, potrawa wzmacnia wzrok. Tak, tak, Hindusi traktują przyrządzanie potraw jako wzmacnianie organizmu.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;
;