Artykuły

Sezam Właściwości i Zastosowanie

 

Sezam Właściwości i Zastosowanie.

 

Sezam jest najstarszą rośliną oleistą uprawianą przez człowieka. Pochodzenie sezamu jest niejednoznaczne. Uprawiany jest od wielu wieków na terenach Azji i Afryki. Sezam można stosować w postaci suszonej,  lecz smakuje również jako smażony lub duszony. Do potraw można wykorzystać całe nasiona, w przypadku sushi.

 

Właściwości sezamu są od wieków cenione, m.in. dlatego że ma właściwości lecznicze.

Sezam posiada wiele cennych witamin, w tym A, E, witamin z grupy B. Sezam ze względu na zawartość sesamolu i sesamolinę, zalicza się też do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczając wolne rodniki zapobiegają procesom starzenia się skóry.


Nasiona sezamu indyjskiego są bogate w :

  • alaninę,

  • arganinę,

  • cholionę,

  • fenyloalaninę,

  • glicynę,

  • histydnę,

  • izoleucynę,

  • kwas glutaminowy,

  • kwas palmitynowy,

  • kwas stearynowy,

  • kwas szczawiowy,

  • kwas taninowy,
  • lecytynę,
  • leucynę,
  • lizynę,
  • metioninę,
  • prolinę,
  • saponiny,
  • serynę,
  • treoninę,
  • tryptofan,
  • tyrozynę,
  • walinę,
Właściwości odżywcze.
Nasiona sezamu zawierają cukry, tłuszcze, witaminy i mikroelementy.

Sezam indyjski zawiera:
  • 54% tłuszczu,
  • 20% białka,
  • 13,4% węglowodanów,
  • 5,7% wody,
  • 3,7% popiołu.
100 gram nasion sezamu dostarcza:
 
  • 851 mg potasu,
  • 647 mg fosforu,
  • 578 mg magnezu,
  • 415 mg wapnia,
  • 122 mg sodu.
Orientalny Sklep  
Olej z nasion sezamu w temperaturze pokojowej posiada wysoki stopień nienasyconych kwasów tłuszczowych:
  • kwas oleinowy (do 38%),
  • kwas linolenowy (do 46%).

Zastosowanie sezamu w kuchni.

Sezam można dodawać do dań wegetariańskich, sałatek, dań mięsnych i nadzienia, oraz pieczywa i serków. Sezam może być znakomitym składnikiem panierki do kotletów i ryb. Sezam stosuje się również w produkcji słodyczy – batoników i chałwy. Bardzo dobrze nadaje się do ciast i ciasteczek. W kuchni Wschodu nasiona używane są do wspomnianej już produkcji oleju. Nasiona sezamu stosuje się również w produkcji masła sezamowego i pasty.


 

Sezam Właściwości i Zastosowanie

 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.