Skrobia kukurydziana, co to takiego? Wiele osób pyta co to jest mąka kukurydziana. Zainspirowani tym pytaniem, zapraszamy do lektury artykułu, w którym podajemy najważniejsze informacje o tym produkcie.
Właściwości skrobi kukurydzianej. Opisując jej właściwości, należy rozpocząć od tego, iż jest to produkt roślinny, który ma postać białego, półprzezroczystego proszku. Jest substancją organiczną dopuszczoną do stosowania w kosmetykach. Skrobia ta charakteryzuje się słabą przyczepnością i odpornością na promieniowanie UV.
Skrobia kukurydziana ma określony termin przydatności do użycia. Właściwości produktu sprawiają, że musi być przechowywany w szczelnych opakowaniach, chroniących go przed wilgocią i światłem. Jak wiele innych produktów pochodzenia naturalnego, skrobia kukurydziana nie zawsze wygląda i pachnie dokładnie tak samo. Pomiędzy poszczególnymi partiami produktu, widoczne są niewielkie różnice.
Gdzie i do czego stosuje się skrobię kukurydzianą. Zastosowanie skrobi jest bardzo szerokie. Dzieje się tak ze względu na łatwą pozyskiwalność i niską cenę tego surowca. Używa się jej do testowania mieszanek kolorystycznych. Po uzupełnieniu w środki zwiększające przyczepność, skrobia kukurydziana znajduje zastosowanie jako składnik talków. Produkt ten doskonale nadaje się jako wypełniacz do pudrów matujących. Może też samodzielnie pełnić rolę pudru. Skrobię kukurydzianą spotkamy w składzie kosmetyków do twarzy, ust, oczu i paznokci.
Nie tylko kukurydziana. Istnieje wiele gatunków skrobi, ponieważ pozyskuje się ją z wielu roślin. Oprócz skrobi kukurydzianej, mamy skrobię pszenną i ziemniaczaną. Skrobia potrzebna jest do życia ludziom i zwierzętom, a dostarczają jej sobie, jedząc produkty pszenne, kukurydzę i ziemniaki. Skrobia kukurydziana i ziemniaczana ma wiele podobnych właściwości. Jedna i druga jest białym proszkiem, który nie posiada zapachu i smaku. Skrobie stosuje się w wielu gałęziach przemysłu. Korzysta z niej wspomniany już przemysł kosmetyczny, ale również przemysł spożywczy. Tego samego produktu używa się do produkcji farmaceutyków, odzieży i papieru. Ze skrobi otrzymuje się słodzące substancje wykorzystywane w przemyśle spożywczym, jak również syrop ziemniaczany i miód syntetyczny.
Czy skrobia, to to samo co mąka? Nie zupełnie, skrobia, a mąka to dwie różne rzeczy. Skrobia stanowi główny składnik ziaren zbóż i innych roślin, z których otrzymuje się mąkę. Mąka bogata w skrobię pełni rolę zagęszczacza różnych potraw. W domowej kuchni używamy jej do nadawania gęstości zupom i sosom. W przemyśle spożywczym, używa się jej do budyniów, galaretek, deserów i past kremowych. Stosuje się ją także w wyrobach cukierniczych, wzbogacanych sokami owocowymi i mlekiem. Skrobię kukurydzianą znajdziemy w suchym pieczywie, majonezach, kremach i gotowych sosach. Omawiając różnicę między skrobią kukurydziana a ziemniaczaną, należy wspomnieć, że ta ostatnia używana jest w przemyśle monopolowym.
Skrobia kukurydziana w kuchni. Skrobia jest przeznaczona dla osób, które nie tolerują glutenu. Jako produkt bezglutenowy, skrobia ta lub mąka kukurydziana, może być stosowana przez nie do zagęszczania zup i sosów, do wyrobu domowego pieczywa, budyniu i ciast. Z tych samych przepisów korzystają osoby stosujące dietę proteinową.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.