Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Skrobia Kukurydziana Zastosowanie i Właściwości

Skrobia kukurydziana, co to takiego? Wiele osób pyta co to jest mąka kukurydziana. Zainspirowani tym pytaniem, zapraszamy do lektury artykułu, w którym podajemy najważniejsze informacje o tym produkcie.

Właściwości skrobi kukurydzianej. Opisując jej właściwości, należy rozpocząć od tego, iż jest to produkt roślinny, który ma postać białego, półprzezroczystego proszku. Jest substancją organiczną dopuszczoną do stosowania w kosmetykach. Skrobia ta charakteryzuje się słabą przyczepnością i odpornością na promieniowanie UV.

Skrobia kukurydziana ma określony termin przydatności do użycia. Właściwości produktu sprawiają, że musi być przechowywany w szczelnych opakowaniach, chroniących go przed wilgocią i światłem. Jak wiele innych produktów pochodzenia naturalnego, skrobia kukurydziana nie zawsze wygląda i pachnie dokładnie tak samo. Pomiędzy poszczególnymi partiami produktu, widoczne są niewielkie różnice.

Gdzie i do czego stosuje się skrobię kukurydzianą.  Zastosowanie skrobi jest bardzo szerokie. Dzieje się tak ze względu na łatwą pozyskiwalność i niską cenę tego surowca. Używa się jej do testowania mieszanek kolorystycznych. Po uzupełnieniu w środki zwiększające przyczepność, skrobia kukurydziana znajduje zastosowanie jako składnik talków. Produkt ten doskonale nadaje się jako wypełniacz do pudrów matujących. Może też samodzielnie pełnić rolę pudru. Skrobię kukurydzianą spotkamy w składzie kosmetyków do twarzy, ust, oczu i paznokci.

Orientalny Sklep
Nie tylko kukurydziana.
Istnieje wiele gatunków skrobi, ponieważ pozyskuje się ją z wielu roślin. Oprócz skrobi kukurydzianej, mamy skrobię pszenną i ziemniaczaną. Skrobia potrzebna jest do życia ludziom i zwierzętom, a dostarczają jej sobie, jedząc produkty pszenne, kukurydzę i ziemniaki. Skrobia kukurydziana i ziemniaczana ma wiele podobnych właściwości. Jedna i druga jest białym proszkiem, który nie posiada zapachu i smaku. Skrobie stosuje się w wielu gałęziach przemysłu. Korzysta z niej wspomniany już przemysł kosmetyczny, ale również przemysł spożywczy. Tego samego produktu używa się do produkcji farmaceutyków, odzieży i papieru. Ze skrobi otrzymuje się słodzące substancje wykorzystywane w przemyśle spożywczym, jak również syrop ziemniaczany i miód syntetyczny.

Czy skrobia, to to samo co mąka? Nie zupełnie, skrobia, a mąka to dwie różne rzeczy. Skrobia stanowi główny składnik ziaren zbóż i innych roślin, z których otrzymuje się mąkę. Mąka bogata w skrobię pełni rolę zagęszczacza różnych potraw. W domowej kuchni używamy jej do nadawania gęstości zupom i sosom. W przemyśle spożywczym, używa się jej do budyniów, galaretek, deserów i past kremowych. Stosuje się ją także w wyrobach cukierniczych, wzbogacanych sokami owocowymi i mlekiem. Skrobię kukurydzianą znajdziemy w suchym pieczywie, majonezach, kremach i gotowych sosach. Omawiając różnicę między skrobią kukurydziana a ziemniaczaną, należy wspomnieć, że ta ostatnia używana jest w przemyśle monopolowym.

Skrobia kukurydziana w kuchni. Skrobia jest  przeznaczona dla osób, które nie tolerują glutenu. Jako produkt bezglutenowy, skrobia ta lub mąka kukurydziana, może być stosowana przez nie do zagęszczania zup i sosów, do wyrobu domowego pieczywa, budyniu i ciast. Z tych samych przepisów korzystają osoby stosujące dietę proteinową.

 
Skrobia Kukurydziana Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
-3 #3 KKK 2016-08-06 10:06
Czy do ciasta zamiast skrobi kukurydzianej mogę dać mąkę kukurydzianą? albo skrobię ziemniaczaną?
 
 
0 #2 Ada 2016-05-16 17:57
Ja mam peeling zrobiony i potrzebne mi są właściwości jakie ma mąka kukurydziana :-* :lol: :-) jeśli ktoś zna to proszę podać będę wdzięczna 8) :-*
 
 
+1 #1 we 2016-02-08 22:14
a ja chce tylko zrobic etui na tel i potrzebuje skrob kukurydzianej a jej nie mam to czego moge użyc? :lol: :lol: :P
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl