Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Artykuły

Soczewica Zastosowanie i Właściwości

Soczewica. Soczewica należy do warzyw strączkowych. W porównaniu z grochem, fasolą czy cieciorką, jest o wiele mniej popularna. A szkoda, bo jej właściwości smakowe i prozdrowotne są równie cenne. W dodatku, dostępna jest w licznych odmianach: zielonej, czerwonej, żółtej, brązowej i czarnej. Z dobrodziejstw tej rośliny korzystają głównie wegetarianie i weganie. Pogardzana przez większość soczewica ma liczne zalety: kosztuje niewiele, łatwo się ją przygotowuje, smakuje pysznie, syci i daje zdrowie. Czegoż chcieć więcej!

Soczewica, właściwości odżywcze. Soczewica jest źródłem białka, które łatwo przyswajane jest przez nasz organizm. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny. To niepozorne warzywo, dostarcza nam najcenniejszych pierwiastków, takich jak żelazo, magnez, cynk i fosfor. Jest bogate w witaminy z grupy B. Jest lekkostrawne, co wyróżnia je spośród innych warzyw strączkowych.

Soczewica, właściwości prozdrowotne. Niski indeks glikemiczny i niska kaloryczność soczewicy sprzyjają zdrowej i pięknej sylwetce, pomagają zrzucić nadwyżkę kilogramów. Warzywo to stabilizuje poziom cukru we krwi, a zatem powinno się znaleźć w diecie chorych na cukrzycę. Zawarty w soczewicy kwas foliowy sprawia, że zaleca się ją kobietom w ciąży. Od tego kwasu zależy prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, soczewica zalecana jest osobom z anemią. Żelazo tworzy czerwone krwinki i podnosi poziom hemoglobiny. Dzięki błonnikowi, soczewica wspomaga układ trawienny i pokarmowy. Poprawia też wygląd i stan skóry. Dzięki wysokiej zawartości potasu, obniża poziom złego cholesterolu, przeciwdziałając chorobom serca i miażdżycy. Nie obciąża żołądka, tak więc można ją jeść nawet codziennie.

Orientalny Sklep

Soczewica, zastosowanie w kuchni. Soczewica to jedyne warzywo strączkowe, którego nie trzeba moczyć przed gotowaniem. Ugotowana, nie traci swoich cennych właściwości, ponieważ wchłania całą wodę, tak więc witaminy i minerały nie zostają w garnku. Soczewica doskonale uzupełnia zupy warzywne i dania mieszane. Świetnie smakują zupy, w których występuje w głównej i jedynej roli. Zmielona, jest fantastyczną bazą do wszelkiego typu wypełnień, a także kotletów. Zmiksowana z cytryną, oliwą i innymi przyprawami, daje pyszne i wielosmakowe pasty do kanapek. Z soczewicy można robić pyszne pasztety. Można z niej wyczarowywać farsze do gołąbków, krokietów czy pierogów. Ugotowana i wystudzona, doskonale uzupełnia różne sałatki.

Jak gotować soczewicę? Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że soczewica ugotowana samodzielnie jest o wiele zdrowsza od tej z puszki. Warzywo przyrządzone w domu zawiera mniej soli i ma niższy indeks glikemiczny. Gotowanie soczewicy jest bardzo proste. Nie moczymy jej, lecz płuczemy i wrzucamy do wrzątku. Po mniej więcej 15 minutach, ziarenka są miękkie. Soczewicę gotujemy w ilości wody dwukrotnie większej niż ilość ziaren. Ugotowane ziarna są większe, ponieważ wchłaniają całą wodę.

Soczewica czerwona i żółta, właściwości. Jeśli zależy nam na szybkim przyrządzeniu potrawy, powinniśmy sięgnąć po czerwoną lub żółtą odmianę soczewicy. Obie są bardzo delikatne i gotują się szybko. Ale uwaga, łatwo je rozgotować! Z żółtej i czerwonej soczewicy najłatwiej przyrządza się farsze, pasty i puree.

Soczewica zielona, właściwości. Jeśli zależy nam na wartościowym zamienniku mięsa, sięgajmy po soczewicę zieloną Smakuje fantastycznie i syci na długo. Gotuje się ją około kwadransa.

Soczewica czarna, właściwości. Ta odmiana soczewicy jest zdrowa, smaczna i cieszy oko. Jej głęboka czerń świetnie komponuje się z barwnymi dodatkami, takimi jak bakłażan, kolorowa papryka, kukurydza itp. Ugotowana, do złudzenia przypomina błyszczące kuleczki czarnego kawioru.

Soczewica brązowa, właściwości. W ten sposób nazywamy niełuskaną odmianę soczewicy czerwonej. Wygląda ciekawie: na jej skórce widnieją ciemne plamki, a wnętrze zachwyca kolorem pomarańczowym. Soczewica brązowa wymaga długiego gotowania, mięknie dopiero po 60 minutach.


Soczewicę można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Soczewica Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;