Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Orientalny Sklep PrzepisyChinskie.pl

Sos Sojowy Zastosowanie

Sos Sojowy Zastosowanie

Sos sojowy ma ciemno-brązowy kolor, przyjemny i aromatyczny zapach, oraz słonawy albo lekko słodki smak. Historia sosu sojowego sięga 2500 lat. Był przyprawą z Dalekiego Wschodu. Sos sojowy powstał w Chinach prawdopodobnie jako „zamiennik” dla soli - ówcześnie bardzo kosztownej. Sos pierwotnie zawierał ryby, dziś podstawowym składnikiem jest soja.


Orientalny Sklep
Pomimo że sos sojowy łączymy z kuchnią azjatycką, to obok egzotycznych potraw ma szerokie zastosowanie w kuchni europejskiej. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, makaronów i wszelkiego rodzaju mięs – drobiu, wołowiny lub wieprzowiny. Bardzo dobrze podkreśla słodki smak pomidorów z cebulą. Pasuje do szparagów i wielu dań z marchewką, pietruszką lub kalafiorem. Można używać go jako marynaty do pieczenia, duszenia, smażenia i grillowania. Doskonale pasuje do polskich dań np. zupy pomidorowej lub zupy warzywnej, doskonale poprawia  koloryt i smak.

Wysoka częstotliwość stosowania sosu sojowego w kuchni azjatyckiej jest podobna do zastosowania soli w kuchni polskiej. Jednak wielu dietetyków poleca sos sojowy, ponieważ zawiera mniej szkodliwego sodu. Za zmianą tradycyjnej soli na sos sojowy, przemawia duża przyswajalność dostarczanego białka i składników odżywczych.

Sos sojowy można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Sos Sojowy Zastosowanie

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl