Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Spirulina Zastosowanie i Właściwości

Spirulina Zastosowanie i Właściwości

Spirulina.
Spirulina jest rośliną morską zaliczaną do alg. Jej niezwykłość polega na tym, że zawiera niesamowitą ilość wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm. Spirulinę możemy nabyć jako suplement diety w pastylkach lub proszku.

Spirulina właściwości. Naukowcy od dawna zajmują się badaniem korzystnych dla zdrowia właściwości spiruliny. Kłopot polega na tym, że trudno stwierdzić, który składnik tej algi eliminuje dane dolegliwości. Trudno to stwierdzić, bowiem roślina ta zawiera niemal cztery tysiące witamin, związków i substancji odżywczych. Podstawowym budulcem spiruliny jest białko, którego ma ona kilkakrotnie więcej niż mięso. Spirulina bogata jest w aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać samodzielnie. Dostarcza nam beta-karoten w ilości o wiele większej niż znana z jego zawartości marchewka. Również pod względem zawartości witaminy B12 spirulina nie ma sobie równych. Ma jej kilkakrotnie więcej niż wątroba wołowa. Omawiana alga jest niezwykle bogata w bardzo potrzebny kwas tłuszczowy - gamma-linolenowy. Zawiera również wyjątkowo łatwo przyswajalny wapń zwalczający niektóre typy wirusów. Kolejna jej właściwość, to zawartość kwasu pantotenowego działającego antyalergicznie. Duże ilości fosforu dostarczanego przez spirulinę zapobiegają odkładaniu się kamienia w organizmie.

Orientalny Sklep
Spirulina zastosowanie.
Ze względu na niepowtarzalne bogactwo witamin, minerałów i substancji odżywczych, roślina ta znajduje zastosowanie, jako suplement diety osób ograniczających przyjmowanie pokarmów. Uzupełnia niedobory mogące powstawać podczas odchudzania się. Wysoka zawartość białka i witaminy B12 sprawia, że jest ona świetnym zamiennikiem mięsa i innych produktów odzwierzęcych. Nic więc dziwnego, że znajduje zastosowanie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ze względu na wysoką zawartość kwasu gamma-linolenowego, spirulinę stosuje się jako suplement regulujący poziom cholesterolu, obniżający ciśnienie krwi i zapobiegający chorobom serca. Wspomniana już witamina B12, korzystnie wpływa na pamięć i przeciwdziała anemii. Spirulina zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz beta-karoten, potas, magnez, cynk i mangan zalecane w cukrzycy, stąd tak częste stosowanie jej przez diabetyków. Dzięki wysokiej zawartości witaminy F, kwasu nukleinowego i wymienionych pierwiastków, spirulina znajduje zastosowanie, jako suplement wspomagający kondycję włosów, skóry i paznokci. Antywirusowe właściwości wapnia zawartego w tej roślinie sprawiają, że stosuje się ją leczniczo w grypie, różyczce, pokrzywce i innych tego typu infekcjach. Zawierająca kwas pantotenowy Spirulina znajduje zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu alergii. Ze względu na wysoką zawartość fosforu, suplementy diety ze spiruliną stosuje się zapobiegawczo i leczniczo w schorzeniach dróg moczowych i kamicy nerkowej. Lekarze zalecają spożywanie spiruliny w ramach profilaktyki przeciwnowotworowej i w trakcie leczenia nowotworów. Obydwa działania możliwe są dzięki beta-karotenowi i chlorofilowi. Spirulina zalecana jest, jako naturalny wzmacniacz osłabionej wątroby. Chorą wątrobę odżywia i wzmacnia zawarty w niej aminokwas – metionina. Ze względu na zawartość ośmiu aminokwasów, których organizm nie może wytworzyć, a które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, spirulina stosowana jest jako naturalny lek wspomagający pracę umysłu.

Dawkowanie spiruliny. Suplement diety należy dawkować zgodnie z zaleceniami widniejącymi na opakowaniu i ulotce. Nie należy przekraczać maksymalnej, dziennej dawki farmaceutyku. Choć to nie lek, spirulina zawiera substancje czynne nie obojętne dla organizmu.

Spirulinę można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Spirulina Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;