Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Stir Fry

Stir Fry

Smażone jedzonko jest pyszne i smakuje większości z nas. Niestety, coraz więcej wiemy o tym, że smażenie potraw nie sprzyja zdrowiu. Potrawy takie stają się o wiele bardziej tłuste, ponieważ wsiąka w nie tłuszcz, na którym są smażone. Dodawszy do tego uwielbiane przez większość kaloryczne panierki, dieta smażona robi się naprawdę tłusta i niezdrowa.

Dla kochających smażone potrawy, mamy jednak dobrą wiadomość. Otóż nie każde smażenie czyni jedzenie niezdrowym i ciężkim.  Na czym polega metoda smażenia stir fry?

Smażymy po nowemu.

Najwyższy czas zerwać z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi. Jednym z nich jest smażenie wszystkiego na patelni. Prawda, że smaczne, ale niezdrowe. A co w zamian?

W zamian proponujemy smażenie stir fry, czyli szybko smacznie i zdrowo. Czym jest stir fry? Jest to metoda przyrządzania pysznych potraw zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej. Dania przyrządzone w ten sposób są smaczne, pożywne i wychodzą każdemu. Azjaci smażą swoje potrawy na bardzo małej ilości tłuszczu. Co robią, by się nie przypalały? Mieszają je bardzo szybko.

Orientalny Sklep
Tajemnica sukcesu.

Tajemnica sukcesu smażenia tą metodą tkwi w odpowiednim rozgrzaniu tłuszczu. Smażenie stir fry jest udane, gdy potrawa kładziona jest na bardzo gorący tłuszcz. Wysoka temperatura tłuszczu sprawia, że powierzchnia mięsa i warzyw w kilka sekund przysmaża się. Przy czym środek nie wysycha, jest miękki i soczysty. Smażenie takie nie pozbawia pokarmu soków i składników mineralnych. Potrawy też nie nasiąkają tłuszczem, a co za tym idzie, nie stają się bardziej kaloryczne.

Jak smażyć stir fry?

Najlepszym naczyniem do smażenia tą metodą jest wok. Naczynie to jest wysokie i ma niezbyt szeroką podstawę. Dzięki wysokim ściankom woka, szybkie mieszanie nie powoduje wysypywania się pokarmu. Ale metoda smażenia stir fry sprawdza się także na klasycznej patelni z niskimi brzegami. Najlepszy do przygotowywania posiłków w ten sposób bedzie olej z orzeszków ziemnych (arachidowy) i olej sojowy. Dlaczego? Bo mają one najwyższą temperaturę dymienia, co sprawia, że bez obawy można doprowadzać je do wysokiej temperatury. Pod koniec smażenia można udoskonalić smak potrawy poprzez skropienie jej aromatycznym olejem sezamowym.

Przypatrz się mistrzom.

Nie wiesz jak powinno wyglądać smażenie stir fry? Nie jesteś pewien czy zrobisz to prawidłowo? Zanim zaczniesz, przypatrz się mistrzom. Gdzie można ich spotkać? Spotkasz ich w wielu restauracjach serwujących kuchnię japońską, chińską, koreańską i wietnamską. Pracujący tam kucharze smażą zamawiane potrawy na oczach klientów. Biorą do rąk wysoki wok, skrapiają go olejem, wkładają zamówione składniki i stawiają na płonącym palniku gazowym. Nic, tylko się uczyć. Obserwując ich widzimy, że smażenie takie trwa dość krótko i jest dość intensywne. Potrawa w patelni głośno skwierczy, a spod naczynia buchają płomienie. Stir fry udaje się także na zwykłej kuchence gazowej czy elektrycznej. Najważniejsza jest niewielka ilość tłuszczu, właściwe dobranie oleju i bardzo energiczne mieszanie. Smacznego!

Patelnie wok do smażenia stir-fry można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Stir Fry

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;