Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Syrop Klonowy Zastosowanie i Właściwości

Syrop klonowy. Syrop klonowy, to naturalny przysmak produkowany głównie w Kanadzie. Jest gęsty, pyszny i słodki. Posiada cenne właściwości odżywcze i prozdrowotne. Ma mniej kalorii niż miód. Mimo braku substancji konserwujących, zachowuje trwałość i świeżość aż do 18 miesięcy. Zgodnie ze swą nazwą, pozyskiwany jest z klonu. Produkuje się go z trzech gatunków tego drzewa: klonu czerwonego, czarnego i cukrowego. Trzy gatunki klonu dają trzy syropy o różnej barwie, smaku i właściwościach. Syrop klonowy produkuje się od stuleci i zawsze tak samo. Sok zbiera się tradycyjnie, po czym zagęszcza bez użycia jakichkolwiek substancji wiążących. Na jeden litr syropu potrzeba kilkudziesięciu litrów soku. Stąd, dość wysoka cena tego przysmaku. W przeciwieństwie do miodu, podgrzewanie do wysokich temperatur, nie pozbawia syropu klonowego cennych właściwości.

Syrop klonowy, właściwości prozdrowotne. Substancje zawarte w zagęszczonym soku klonowym działają oczyszczająco i przeciwnowotworowo. Syrop ten zawiera magnez, wapń, potas, żelazo. Cynk, ryboflawinę i inne witaminy.

Orientalny Sklep
Syrop klonowy, właściwości kulinarne. Kto próbował syropu z klonu ten wie, że jego smak jest jedyny i niepowtarzalny. Ze względu na walory smakowe, odżywcze i zdrowotne, syrop klonowy jest świetnym zamiennikiem cukru. Można nim słodzić herbatę i dodawać do ciast i deserów. Doskonale uzupełnia owsianki, lody, naleśniki i budynie. Równie dobrze pasuje do dań mięsnych, rybnych i sałatek. Polecany jest również jako afrodyzjak, gdyż wykazuje działanie pobudzające. Zaleca się łączenie go z imbirem. Koktajl z syropu klonowego i imbiru, działa nie tylko na potencję. Poprawia ogólne samopoczucie, eliminuje zmęczenie, daje energię i siłę do działania. Właściwości kulinarne syropu klonowego sprawiają, że nadaje się on do różnego typu marynat. Najlepsze są te słodko-ostre, z dodatkiem chili lub imbiru. Syropem klonowym można pokrywać grillowane mięso i ryby. Wytwarza on pyszną i aromatyczną karmelową glazurę na ich powierzchni.

Syrop klonowy, zastosowanie. Ze względu na zawartość niacyny, syrop ten stosuje się jako naturalny środek obniżający poziom złego cholesterolu we krwi. Spożywanie go zaleca się osobom zagrożonym zakrzepami, chorobami serca, układu krążenia i miażdżycą. Wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że syrop z klonu znajduje zastosowanie w diecie kobiet w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. Choć słodki, syrop klonowy stosuje się u osób zagrożonych cukrzycą. Dlaczego? Ponieważ obniża poziom enzymów warunkujących przemianę węglowodanów w organizmie. Cynk zawarty w tym syropie sprawia, że kanadyjski przysmak stosuje się w celu poprawy odporności. Z kolei żelazo chroni przed anemią. Dlatego syrop klonowy stosuje się u osób z niedokrwistością. Syrop ten bez obaw można spożywać systematycznie. Podobnie jak miód, wykazuje on właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Pomaga w infekcjach górnych dróg oddechowych i przeziębieniach.

Syrop Klonowy Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;