Szafran Zastosowanie i Właściwości
Szafran to najdroższa przyprawa świata (aby uzyskać 1kg szafranu należy zebrać 150 tysięcy krokusów). Szafran znany jest ludzkości od ponad 3 tys. lat. Największym producentem szafranu jest Iran (53% światowej produkcji). Szafran stanowi ważny składnik przypraw, kosmetyków, pigmentów i kosmetyków. Suszony szafran ma gorzki smak, dość specyficzny zapach (opisywany jako podobny do miodu z nutą siana) i czerwony kolor. Wytwarzany ze słupków szafranu uprawnego (krokus). Naturalnie roślina ta występowała w południowo-zachodniej Azji.
Szafran Zastosowanie
Historycznie oraz współcześnie szafran jest wykorzystywany w potrawach, napojach i wypiekach. Znalazł szerokie zastosowanie w gastronomii. Ponadto odgrywa dużą rolę w kuchni orientalnej.
Używa się go do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast. Stosuje się go także do produkcji alkoholi, szczególnie likierów ziołowych, którym nadaje specyficznego zapachu.
Jako lekarstwo szafran znany jest od starożytnych czasów. W średniowieczu szafran wykorzystywany był do łagodzenia infekcji dróg oddechowych. Stosowany był w leczeniu wielu chorób: zaraza morowa, rozstrój żołądka i czarna ospa.
Wykorzystywany jest w leczeniu chorób krwiobiegu, artretyzmu i w problemach ze snem. Występuje także jako składnik leków antydepresyjnych. Testy kliniczne wykazały potencjał szafranu jako środka spowalniającego starzenie oraz posiadającego działanie przeciw nowotworowe. Szafran zalecany jest dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego. W swoim składzie zawiera dużo witamin z grupy B.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.