Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Tapioka Zastosowanie i Właściwości

Tapioka. Tapioka jest produktem skrobiowym, który pozyskuje się z manioku. Maniok, to roślina o bulwiastych korzeniach rosnąca w gorącym klimacie, przypominająca nieco nasze ziemniaki. Z tapioki wyrabia się mąkę, z której następnie wypieka się różnego rodzaju placki i chlebki. Właściwości mąki z tapioki są następujące. W mące tej znajdują się węglowodany, które łatwo trawi żołądek ludzki oraz niewielka ilość białka. Mąka ta nie zawiera glutenu, nie ma w niej także cholesterolu. Potrawy z mąki z tapioki nie uczulają.

Produkcja mąki z tapioki. Maniok jest rośliną o różnokolorowych gałęziach i dużych bulwach korzeniowych. W bulwach tych znajduje się trująca toksyna, którą usuwa się poddając je obróbce cieplnej. W celu otrzymania mąki, trzeba najpierw usunąć toksyny, a następnie zmielić korzenie w specjalnym młynie. Młyny te poruszane są siłami rąk ludzkich lub czerpią energię z oleju napędowego. Powstałe w wyniku mielenia ciasto, trzeba następnie osuszyć. W tym celu wkłada się je do specjalnej tuby. Znajdująca się w jej dolnej części gałąź, służy do wyciskania wilgoci z masy. Płyn ten zawiera dużo skrobi. Zbiera się go i odparowuje z niego wodę. W wyniku czego otrzymuje się sypką, białą, drobną mąkę, przypominającą puder.

Zastosowanie mąki z tapioki. To przede wszystkim kuchnia. Dodaje się ją do zup i sosów, bo wspaniale je zagęszcza, a przy tym nie zmienia ich smaku, bo sama go nie posiada. Mąka ta znajduje także zastosowanie w przemyśle spożywczym. Dodaje się ją do kisielów, przysmaków mlecznych, owocowych jak również leguminu.

Orientalny Sklep
Skrobię z tapioki produkuje się na skalę przemysłową. Mączny puder formuje się w różne kształty. Można więc kupić perełki, pałeczki, prostokąty, paski i kryształki z tapioki. Wszystko to bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie. Produkty te bardzo często stosuje się w domowej kuchni, na przykład do przyrządzania budyniów , czy też innych deserów.

Przysmaki z mąki z tapioki. Mąka z tapioki jest szczególnie popularna w Ameryce centralnej i południowej, w Afryce i niektórych rejonach Azji. Przyrządza się z niej płaskie pieczywo, a także wiele przekąsek, takich jak krakersy, ciastka, chipsy i desery. Mleczne przysmaki z dodatkiem tej mąki, jada się na śniadanie. Na naszym kontynencie, popularność mąki z tapioki jest o wiele mniejsza. Belgowie perełki tapioki dodaje się do zup. Francuzi używają kulek z tapioki do zagęszczania deserów. Brytyjczycy używają tapioki do słynnego puddingu. Na kontynencie amerykańskim, tapioka dodawana jest do gotowych budyniów i stanowi główny składnik smakołyku o nazwie bubble tea.

Dla kogo tapioka? Dania sporządzane w oparciu o grysik lub mąkę z tapioki, polecane są szczególnie tym, którzy mają problemy z cholesterolem, nadwrażliwy układ pokarmowy, alergię lub zmuszeni są do diety odchudzającej. Tapioka to czysty produkt roślinny, dlatego z czystym sumieniem można polecić go tym, którzy unikają jedzenia nie tylko mięsa, ale jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki zawartym substancjom, produkty z tapioki doskonale zastępują w diecie sery, jajka i wiele innych rzeczy. Mąka z tapioki, świetnie się nadaje do wypieków ciast i ciasteczek dla osób, które nie tolerują glutenu. Pozostałym też nie zaszkodzą. Właściwości mąki z tapioki są korzystne dla zdrowia, dlatego warto sięgać po ten produkt. A znajdziemy go w coraz częściej sklepach, nie tylko tych ze zdrową, ekologiczną żywnością.

Mąkę z tapioki można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Tapioka Zastosowanie i Właściwości

Komentarze   

 
0 #2 Kinia 2016-08-25 05:49
To daj przepis.
 
 
0 #1 gonzo 2016-03-11 15:41
tapioka jest super , jestem własnie po deserku niam
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl