Yerba mate, Herba mate – są to świeże lub wysuszone, zmielone liście ostrokrzewu paragwajskiego, przygotowane do naparu pochodzącego z Ameryki Południowej, popularnego m.in. w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii. Nazwa yerba mate prawdopodobnie stworzona została przez jezuitów, i pochodzi z łacińskiego słowa herba - ziele oraz mati, co oznacza tykwę w której parzy się napar. Zawartość kofeiny waha się od 0,7 do 2%.
Historia yerba mate sięga XVII wieku. Misjonarze jezuiccy dotarli do plemiona, którego ulubionym napojem były liście wiecznie zielonego krzewu - ostrokrzewu paragwajskiego. Picie przez plemiona naparu zmniejszało zmęczenie i rozjaśniało umysł.
Jezuici szybko docenili właściwości napoju przyrządzanego ze sproszkowanych liści i pędów. Napój stał się alternatywą w Europie dla sprowadzanej wtedy z Azji herbaty.
Największy rozkwit yerba mate pojawił się pod koniec XIX wieku, wtedy stał się napojem narodowym w Paragwaju, Argentynie i Urugwaju.
Sposobów przygotowania Yerba Mate jest kilka. Metoda z wykorzystaniem tykwy (currado). Napój przygotowany jest w specjalnych naczyniach nazywanych mate. Naczynie może być wykonane z tykwy, ceramiki lub drewna.
Sposób przygotowania Yerba Mate w naczyniu z tykwy. Wykorzystuje się fusy po herbacie i przekłada do tykwy, aby zajmowały 3/4 objętości. Zalewa naczynie wodą o temperaturze 75 stop. C. Odstawia się na 12 godzin. Po czym wypłukuje się fusy zimną wodą i wyskrobuje pozostałości suszu z wnętrza. Po czym dodaje się Yerba Mate do tykwy, wypełnia 3/4 objętości i zalewa wodą w temperaturze wody 75 stop. C. i odkłada na 24 godziny, przez co nasiąknie esencją Yerba Mate. Nasączanie, z użyciem świeżego suszu można powtarzać 3 lub 4 razy, wtedy fusy należy zostawić w naczyniu na noc. Tykwę opróżnia się dopiero przed jej ponownym wypełnieniem nowym suszem.
Przeprowadzone badania na temat wpływu na zdrowie Yerba Mata wykazały, że napar jest źródłem polifenoli - są to substancje przeciwutleniające. Stwierdzono, że napar obniża poziom cholesterolu i osłania komórki wątroby, pobudza ośrodkowy układ nerwowy i korzystnie wpływa na układ sercowo - naczyniowy. Yerba mate stosuje się w leczeniu otyłości.
Akcesoria do Yerba Mate to:
Matero klasyczne naczynie wykonane są z tykwy albo ceramiki.
Bombille są to rurki do picia yerba mate, posiadają sitko filtrujące napój od fusów i metalową ozdobą stanowiącą chłodziwo napoju. Rurki wykonane są ze stali nierdzewnej lub z bambusa.
Termos jest to zbiornik z gorącą wodą, niezbędny dla osób pijących yerba mate po za domem.
Termometr urządzenie do pomiaru temperatury napoju.
Produkty do yerba mate można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.