Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Zielona Kawa Zastosowanie i Właściwości

Zielona Kawa Zastosowanie i Właściwości

Zielona kawa.
Większość z nas mówiąc o kawie ma na myśli tę ziarnistą, mieloną lub rozpuszczalną. Smakosze kawy sięgają po jedną z tych opcji, uzupełniając ją różnymi dodatkami, takimi jak mleko, śmietana, syrop i cukier. Mało kto jednak wie, że istnieje zdrowsza, bardziej naturalna i równie smaczna alternatywna postać tego napoju. Jest nią kawa zielona. Kawa ta wytwarzana jest z ziaren, których nie poddaje się paleniu, stąd jej naturalny, zielony kolor.

Właściwości kawy zielonej. Nie poddane procesowi palenia ziarna kawowe, dają napój, który ma jaśniejszą barwę, nieco słabszy - kwaskowaty smak i mniej intensywny aromat od małej czarnej. W zamian za to posiada właściwości zdrowotne, których pozbawiona jest kawa palona. Zielona kawa nie traci jednak najcenniejszej właściwości kawy czarnej, jaką jest pobudzający wpływ na ciało i umysł. Nie traci jej, ponieważ pomijanie procesu palenia nie zmniejsza zawartości kofeiny. W przeciwieństwie do jednolitych kolorystycznie ziaren kawy palonej, ziarna nie poddane temu procesowi mają różne barwy w zależności od gatunku, wysokości i podłoża. Korzystne dla zdrowia właściwości kawy zielonej zawdzięczamy zawartemu w niej kwasowi chlorogenowemu, należącemu do grupy polifenoli – związków znanych z właściwości antyoksydacyjnych. Kwas ten spowalnia procesy starzenia się i hamuje rozwój komórek nowotworowych. Mało kto wie, że utleniające właściwości zielonej kawy są trzykrotnie silniejsze od tych, jakie przypisuje się zielonej herbacie. Wspomniany już kwas chlorogenowy sprawia, że organizm wchłania mniej cukrów z pokarmów, co przekłada się na konieczność korzystania ze słodkich zapasów i redukcję tkanki tłuszczowej. Kwas ten działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Kawa zielona zawiera również kwas kawowy, który wspomaga wydalanie żółci z organizmu, działa przeciwzapalnie i ogranicza odkładanie się złogów w naczyniach krwionośnych. Zielona kawa korzystnie działa na nerki i chroni przed cukrzycą typu II.


Orientalny Sklep
Zastosowanie kawy zielonej.
Kawę zieloną stosuje się dla uzyskania lepszego samopoczucia i zdrowia. Pije się ją po to, by pobudzić ciało i umysł, poprawić myślenie i koncentrację, zlikwidować zmęczenie i zyskać energię do działania. Zieloną kawę warto włączyć do codziennej diety ze względu na to, że opóźnia ona efekty starzenia się organizmu. Kawę tę stosuje się podczas diet odchudzających, ponieważ przyspiesza przemianę materii, zmusza organizm do redukcji zapasów cukru i tkanki tłuszczowej. Zielona kawa znajduje zastosowanie, jako naturalny środek zapobiegający cukrzycy, chorobom nerek, kamieniom żółciowym i miażdżycy. Pijąc ją systematycznie, chronimy nasz organizm przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi.

Jak stosować kawę zieloną? Kawę zieloną przyrządza się tak samo jak kawę paloną. Zmielone ziarna zalewa się gorącą wodą o temperaturze nie wyższej niż 95 stopni Celsjusza. Po kilku minutach napój jest gotowy. Fusy powinny pozostać na dnie filiżanki. Zieloną kawę można pić dwa – trzy razy dziennie. Na odchudzanie, najlepiej wypijać jedną filiżankę przed śniadaniem. Kawę tę kupimy w palarniach kawy i w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne wersje, to kawa w całych ziarnach i mielona. Ziarna kawy zielonej są bardzo twarde i sprężyste. Dlatego, przed włożeniem do młynka, trzeba rozdrobnić je tłuczkiem. Z myślą o tych, którzy nie lubią zielonej kawy w postaci napoju, produkuje się suplementy diety zawierające wyciągi z kawy nie poddanej paleniu. Należy je stosować zgodnie z zaleceniami widocznymi na opakowaniach i ulotkach.

Zieloną kawę można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.


Zielona Kawa Zastosowanie i Właściwości

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;