logo

Kuchnia Birmańska

Kuchnia birmańska.
Coraz więcej osób interesuje się gotowaniem czegoś innego, niż to co jada się na co dzień w rodzimej kuchni. Nie ujmując niczego bigosowi, schabowemu, flaczkom i gołąbkom, coraz bardziej ciekawi jesteśmy innych smaków i zapachów. Szczególnie fascynują nas wonne, lekkie, nie tuczące i zdrowe potrawy kuchni birmańskiej. W niniejszym artykule postaram się wyjaśnić czym charakteryzuje się birma kuchnia i w jaki sposób można przenieść ją na nasze podwórko.

Kuchnia Birmańska1
Różnorodność birmańskiej kuchni.


O kuchni birmańskiej można powiedzieć przede wszystkim to, że jest wyjątkowo różnorodna. Bogactwo składników i przypraw Birma kuchnia bierze się głównie stąd, że kraj ten graniczy z Chinami, Indiami i Tajlandią. Jak wiadomo, w takim wypadku tradycje związane z gotowaniem przenikają się i mieszają ze sobą. Kulinarnym symbolem Birmy jest bardzo proste danie, składające się z ryżu, połączonego z jajkiem i zielonym groszkiem, przy czym ryż musi być smażony. W wielu potrawach tej kuchni spotkamy ryż połączony z sosem rybnym, lub jak kto woli pastą rybną. Kuchnia birmańska wykorzystuje ryż w wielu postaciach. Przygotowuje się tu potrawy z ryżu suchego, smażonego, gotowanego i pieczonego. Bazą wielu potraw jest ryż mielony. Birma jest jednym z największych producentów ryżu na świecie.

Orientalny Sklep

Kuchnia Birmańska2
Makaron w kuchni birmańskiej.


Kuchnia birmańska posiłkuje się też wieloma rodzajami makaronu. Najbardziej znany makaron birma kuchnia wyrabia się z mąki ryżowej. Tradycja birmańska dzieli makarony na trzy grupy. Pierwszą z nich stanowią nitki grube. Druga grupa to nitki cienkie. Makarony grupy trzeciej to makarony płaskie, u nas nazywane wstążkami.

Kuchnia Birmańska3
Potrawy mięsne w kuchni birmańskiej.


Kuchnia birmańska, podobnie jak i polska zróżnicowana jest w zależności od regionu. I tak południe kraju opanowała birma kuchnia wykorzystująca głównie owoce morza. Natomiast mieszkańcy centralnej północnej części Birmy jedzą przede wszystkim potrawy przygotowywane z mięsa drobiowego. Religią Birmy jest buddyzm, tak więc wołowina nie jest tu zbyt popularna. Muzułmańska część Birmańczyków nie spożywa mięsa wieprzowego.

Egzotyka kuchni birmańskiej.

Niektóre potrawy birma kuchnia nie przeszłyby Europejczykom przez usta. Chyba, że nie wiedzieliby co jedzą. W kuchni tej jada się bowiem mięso szczurów i węży. Co więcej, spożywa się niektóre insekty.

Kuchnia Birmańska4
Tania kuchnia birmańska.


Najtańszą potrawą serwowaną w całej Azji południowo-wschodniej jest smażony ryż. Podaje się go we wszystkich restauracjach. Do ugotowanego i podsmażonego ryżu dodaje się zielony groszek, marchewkę, cebulę i jajko. To birma kuchnia, na którą stać nawet najmniej zasobnych turystów, a zarazem danie, które trzeba spróbować odwiedzając ten rejon świata. Turyści wyjątkowo chętnie sięgają po nie. Dzieje się tak, ponieważ danie to wygląda znajomo i bezpiecznie. Nie ma więc obaw, o to, że podczas jedzenia spotka ich coś przykrego. W niektórych jadłodajniach klasyczny tamin kyaw wzbogacany jest mięsem lub ostrą pastą chili. Równie popularnym ciepłym daniem kuchni birmańskiej jest ja zan jaw, składający się z makaronu ryżowego, smażonego mięsa i warzyw.

Produkty potrzebne do przygotowania birmańskich potraw można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;