logo

Chińska Surówka

SKŁADNIKI :

1 poszatkowana biała kapusta

2 grub potarte marchewki

1 szklanka octu ryżowego (250 ml)

1 szklanka cukru (200g)

1/2 szklanki oleju roślinnego (120ml)

4 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżka soli

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Do średniego rondla wlewamy szklankę octu ryżowego, pół szklanki oleju roślinnego, szklankę białego cukru oraz łyżkę soli. Całość podgrzewamy mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru oraz soli.

2.
W dużym garnku mieszamy białą poszatkowaną kapustę, dwie grubo starte marchewki oraz cztery zmiażdżone ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.

3.
Wymieszaną surówkę zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie surówka jest gotowa.

Przepis Video :


 Chińska Surówka

Chińska Surówka z Kapusty

Komentarze   

 
0 #22 Guest 2016-01-16 19:27
Ktoś proponował ocet jabłkowy zamiast ryżowego - można , ale nie polecam. Intensywnie ostry zapach octu aż zatyka. Przez pomyłkę spróbowałam. Smaku to specjalnie nie zmieniło za to zapach aż oczy lzawia
 
 
0 #21 Marian 2016-01-16 15:19
jak dla mnie zbyt kwaśna.... do szybkiego spozycia sugeruję mniej octu...
 
 
+1 #20 Guest 2015-11-21 08:38
Bomba kaloryczna z taką ilością cukru i oleju ;) ale musi byc pyszna...uwielb iam chińską kuchnię...
 
 
0 #19 cyan 2015-10-06 20:46
Przepis TIP-TOP. Został stałą pozycją w moim menu. Ja daję trochę mniej cukru i czosnku, bo wolę jednak czuć trochę smak wspaniałej polskiej kapusty :P
 
 
0 #18 paula 2015-09-21 12:01
a mi sie cukier skarmelizowal:0 a nie rozpuscil :)
 
 
0 #17 uczeń 2015-09-08 14:44
MEGA! :D Ja tylko robię 1/4 porcji :P
 
 
+2 #16 Tomala 2015-08-14 06:57
Zamiast. Octu. Różowego. Można dać ocet jabłkowy
 
 
0 #15 Bożena 2015-03-24 12:00
Zrobiłam, teraz się chłodzi,ale już jest pycha ;-)
 
 
+1 #14 Agnieszka 2015-03-21 12:02
Mam pytanie co do oleju. Jak dla mnie, z taką jego ilością, surówka jest o wiele za tłusta, nie dam rady jej przełknąć. Czy można z oleju zrezygnować?
 
 
+1 #13 Maria 2014-12-27 16:08
Jest wspaniała robiłam ją wielokrotnie.Dz iś tez zrobiłam na jutrzejszy obiad.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;