Przepis na orientalne pierogi gyoza przygotowane metodą smażenia na parze. W oryginale w miejscach sklejania tych pierożków powinna znajdować się charakterystyczna falbanka.
SKŁADNIKI :
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
150ml wrzącej wody
250g zmielonego fileta z indyka
kilka liści kapusty pekińskiej
1/2 cebuli
pęczek szczypiorku
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Z 2 szklanek mąki, 1/4 łyżeczki soli oraz 150 ml wrzątku ugniatamy sprężyste ciasto, po czym wałkujemy je na cienki placek. Z ciasta wykrawamy przy użyciu szklanki o większej średnicy krążki i pod przykryciem odstawiamy je na bok.
2. Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem, po chwili odsączamy i drobno szatkujemy. 250 gram mielonego mięsa z indyka smażymy wraz z drobno pokrojoną połówką cebuli.
3. Przesmażone mięso mieszamy z wcześniej poszatkowaną kapustą pekińską, drobno pokrojonym szczypiorkiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do farszu dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 30 minut, aby wszystkie składniki przeszły sobą.
4. Po upływie tego czasu na każdy z krążków nakładamy około 1 łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi formując pierogi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, smażymy pierogi tylko z jednej strony, aż się zarumienią, po czym zalewamy je połową szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 5 minut. Po podduszeniu okrywamy je i smażymy dalej kolejne 5 do 10 minut aby woda całkowicie odparuje. Dzięki metodzie smażenia na parze dół pierogów będzie ładnie zarumieniony a góra w pełni ugotowana. Tak przygotowane pierogi podajemy chrupiącą skórką do góry. Smacznego :)
Chińskie Pierogi Gyoza
Przepis znajduje się na blogu: Marta-Gotuje.pl