SKŁADNIKI (12-14 pierożków) :
CIASTO :
200g mąki pszennej
150ml gorącej wody
łyżka oliwy lub oleju
płaska łyżeczka soli
FARSZ :
200g mielonej wołowiny
pół marchewki
mały pęczek kolendry
2cm kawałek imbiru
łyżka sosu rybnego lub sosu sojowego
pół łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
1 jajko + dodatkowo żółtko
pieprz
SOS :
płatki chilli (można je zrobić z suszonych papryczek chili)
4 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki miodu lub szczypta cukru
łyżeczka oleju arachidowego (może być oliwa z oliwek)
odrobina soku z cytryny dla złamania smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Przygotowanie ciasta: przesiewamy do miski sól razem z mąką. Powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Ponownie dodajemy wody, następnie oliwę i dalej wyrabiamy ciasto, do momentu aż stanie się plastyczne. Ciasto formujemy w okrągłą kulkę. Następnie zawijamy ciasto w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Przygotowanie farszu: mięso przekładamy do miski, dodajemy startą marchew, imbir, pokrojoną kolendrę i mieszamy. Wlewamy sos rybny, jajko, pieprz, przyprawę 5 smaków i ponownie razem mieszamy. Można dodać nieco bułki tartej jeśli farsz jest nieco ''luźny''.
3. Następnie wałkujemy ciasto, aby było dość cienkie. Staramy się uzyskać kształt jak najbardziej prostokątny. Używamy noża do krojenia ciasta na kwadraty o bokach ok. 5x5 cm. Żółtkiem przy użyciu pędzelka smarujemy brzegi kwadratów, po czym na środku każdego kawałka nakładamy dużą łyżkę farszu. Następnie zwijamy ciasto za rogi i zamykamy ku górze, tworząc sakiewkę.
4. Sos: Wlewamy do miseczki sos sojowy, miód, płatki chili, olej, pół łyżeczki soku z cytryny i mieszamy dokładnie.
5. W woku rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy i wrzucamy po 3-4 pierożki. Smażymy około 1 minuty z każdej strony. Po przygotowaniu wszystkich wlewamy wodę do woka (około 120-150ml) i gotujemy pod przykryciem do 4 minut, aż mięso w środku się ugotuje.
6. Gotowe pierożki posypujemy kolendrą i podajemy z sosem. Smacznego :)
Chińskie Pierożki Dim Sum z Mieloną Wołowiną
Przepis z bloga: Smaczne Inspiracje
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.