Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Chińskie Sakiewki z Mięsem Wołowym

SKŁADNIKI FARSZU :

300 g mięsa wołowego mielonego

1 łyżka sosu sojowego jasnego

2 łyżki miodu

1 łyżka sosu ostrygowego

1 cebula drobno posiekana

1 ząbek czosnku

odrobina imbiru

odrobina suszonego chilli w płatkach

kilka pieczarek lub grzybów mun

polowa cukinii

pieprz

kolendra

cynamon

SKŁADNIKI NA CIASTO :

300g maki pełnoziarnistej

15 g drożdży suszonych

1 łyżeczka cukru pudru

2 łyżki cieplej wody

175ml ciepłego mleka

szczypta soli

szczypta kurkumy

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Nadzienie - na małej ilości oleju, najlepiej oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i posiekany czosnek, smażymy do momentu złotej barwy. Kolejno dodajemy mięso. Następnie dodajemy małe kawałki cukinii i grzybów.
Na koniec do farszu dodajemy miód, sos sojowy, sos ostrygowy, imbir, chili, kolendrę i pieprz. Chwilę mieszamy, trzymając na ogniu.

2. Ciasto - w szklance wody rozpuszczamy drożdże i cukier, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Później dodajemy roztwór do mąki, dodając mleko i kurkumę.

3. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Formujemy w wałek o średnicy 2,5 cm. Następnie kroimy na małe kawałki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.

4. Wałkujemy kawałki ciasta na okrągłe placki. Na środek każdego placka kładziemy nadzienie, później zwijamy brzegi ku górze, tworząc tzw. sakiewkę.

5. Następnie w naczyniu do gotowania (parowniku bambusowym), wyłożonego liśćmi kapusty pekińskiej i gotujemy do pół godziny.

6. Gotowe danie podajemy z sosem słodko - kwaśnym lub słodkim sosem chili i sosem sojowym, wymieszanym ze szczypiorkiem. Smacznego :)

Chińskie Sakiewki z Mięsem Wołowym

Chińskie Sakiewki z Mięsem Wołowym
Przepis z bloga: Notaknaoko

Komentarze   

 
0 #3 robin56 2017-04-26 12:48
8) przymierzam się dziś aby to zrobić na obiad.
 
 
0 #2 Anna 2016-08-04 14:42
W przepisie jest info, ze do ciasta potrzebne sa 2 lyzki cieplej wody, a dalej czytamy, ze cukier i drozdze rozpyszczamy w szklance wody. To w szklance, czy 2 lyzkach wody?
 
 
0 #1 Guest 2013-07-11 12:14
Bardzo podoba mi się pomysł gotowania na parze. Kuchnia chińska z natury zdrowa a na parze to w ogóle rewelacja.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;