SKŁADNIKI FARSZU :
300 g mięsa wołowego mielonego
1 łyżka sosu sojowego jasnego
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu ostrygowego
1 cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku
odrobina imbiru
odrobina suszonego chilli w płatkach
kilka pieczarek lub grzybów mun
polowa cukinii
pieprz
kolendra
cynamon
SKŁADNIKI NA CIASTO :
300g maki pełnoziarnistej
15 g drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki cieplej wody
175ml ciepłego mleka
szczypta soli
szczypta kurkumy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Nadzienie - na małej ilości oleju, najlepiej oliwy z oliwek, dodajemy cebulę i posiekany czosnek, smażymy do momentu złotej barwy. Kolejno dodajemy mięso. Następnie dodajemy małe kawałki cukinii i grzybów.
Na koniec do farszu dodajemy miód, sos sojowy, sos ostrygowy, imbir, chili, kolendrę i pieprz. Chwilę mieszamy, trzymając na ogniu.
2. Ciasto - w szklance wody rozpuszczamy drożdże i cukier, pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. Później dodajemy roztwór do mąki, dodając mleko i kurkumę.
3. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Formujemy w wałek o średnicy 2,5 cm. Następnie kroimy na małe kawałki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
4. Wałkujemy kawałki ciasta na okrągłe placki. Na środek każdego placka kładziemy nadzienie, później zwijamy brzegi ku górze, tworząc tzw. sakiewkę.
5. Następnie w naczyniu do gotowania (parowniku bambusowym), wyłożonego liśćmi kapusty pekińskiej i gotujemy do pół godziny.
6. Gotowe danie podajemy z sosem słodko - kwaśnym lub słodkim sosem chili i sosem sojowym, wymieszanym ze szczypiorkiem. Smacznego :)
Chińskie Sakiewki z Mięsem Wołowym
Przepis z bloga: Notaknaoko
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.