SKŁADNIKI :
450 g chudej wołowiny, pokrojonej w cienkie paseczki
1 główka brokuła, podzielona na małe różyczki
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plastry
225 g groszku śnieżnego, przekrojonego na pol
55 g pędów bambusa w paski
8 kasztanów jadalnych, pokrojonych w cienkie plasterki
225 g pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka soli
8 porcji makaronu błyskawicznego
MARYNATA :
1 łyżka wina ryżowego
szczypta białego pieprzu
szczypta soli
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Zaczynamy od połączenia składników marynaty, które dokładnie mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso i marynujemy w lodówce przez około 20 minut.
2. Makaron błyskawiczny zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, po 10-15min jak będzie miękki.
3. Brokuły płuczemy pod gorącą wodą.
4. W woku rozgrzewamy łyżkę oleju, po czym podsmażamy mięso, aż zmieni kolor, po czym przekładamy na osobny talerz.
5. Do woka wlewamy resztę oleju i smażymy cebulę ciągle mieszając, dodajemy seler i brokuły, nadal smażymy około 2 minuty, ciągle mieszając. Kolejno dodajemy groszek, kasztany jadalne, pędy bambusa oraz pieczarki. Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy mięso, sos ostrygowy oraz sól, po czym smażymy jeszcze chwilę.
6. Gotową potrawę podajemy gorącą wraz z wcześniej przygotowanym makaronem.
Chop Suey z Wołowiną
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.