Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Chrupiąca Ryba

SKŁADNIKI :

400g białej ryby

60g mąki pszennej

1 jajko, (osobno żółtko i białko)

4 łyżki mleka


1 łyżka oleju arachidowego


3 łyżki koncentratu pomidorowego


1 papryczka chili, drobno posiekana


2 ząbki czosnku, drobno posiekane


szczyptę chili w proszku


1 łyżkę octu ryżowego


2 łyżki sosu sojowego ciemnego


4 łyżki wody


odrobinę oleju sezamowego


odrobinę cukru


1/2l oleju roślinnego


limonka pokrojona w ćwiartki

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Do miski przesiewam 60 gram mąki pszennej, robie dziurkę w środku i dodaję żółtko kurze, 4 łyzki mleka oraz 1 łyżkę oleju arachidowego. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Pozostałe białko kurze utrzebuję na sztywno, dodaję do ciasta z mąki i dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na bok.

2.
W garnku przygotowujemy sos, czyli mieszamy 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 posiekaną papryczkę chili, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, szczyptę przyprawy chili, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki wody, odrobinę cukru oraz około 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Całość dokładnie mieszamy podgrzewając, po czym odstawiamy na bok.

3. W patelni wok rozgrzewam 1/2 litra oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz odpowiednio się nagrzeje, kawałki białej ryby obtaczamy we wcześniej przygotowanym cieście i smażymy na głębokim tłuszczu przez około 7-8 minut. Co jakiś czas obracamy, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Na koniec usmażone kawałki ryby wyciągamy na ręczniki papierowy, aby odciekły odrobinę z tłuszczu. Serwujemy z pogrzanym sosem oraz kawałkami limonki. Smacznego :)

Przepis Video :


Chrupiąca Ryba

Chrupiąca Ryba

Komentarze   

 
0 #8 citek jan 2017-04-19 13:38
:-) nie specjalnie mi to smakowało,można zjeść ale ja wole coś inego.
 
 
-1 #7 Piotr 2016-05-08 14:40
Rybka fajna, smażyć należy do zarumienienia, jak smazylem 6-7min w rondlu to było to trochę za długo, ale moze zbyt gorący olej miałem.
 
 
0 #6 Kasia 2016-03-04 13:39
Zrobiłam zgodnie z przepisem, mężowi smakowało, mi średnio. Smakuje jak ryba w omlecie.
 
 
0 #5 Matek233 2014-04-30 10:12
Może być jakakolwiek ryba :)
 
 
-1 #4 Konrad 2014-04-24 22:26
Witam, można użyć węgorza ?
 
 
0 #3 Matek 2013-11-13 12:13
Ryba użyta w przepisie to mintaj :)
 
 
0 #2 SQM 2013-11-07 09:21
A jaka rybka w przepisie, bo brak jej wyszczególnieni a w składnikach?
 
 
0 #1 nasokowa 2013-10-25 10:59
a dzisiaj rybka :) w sam raz na przetestowanie :)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl