SKŁADNIKI :
400g białej ryby
60g mąki pszennej
1 jajko, (osobno żółtko i białko)
4 łyżki mleka
1 łyżka oleju arachidowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chili, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
szczyptę chili w proszku
1 łyżkę octu ryżowego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
4 łyżki wody
odrobinę oleju sezamowego
odrobinę cukru
1/2l oleju roślinnego
limonka pokrojona w ćwiartki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do miski przesiewam 60 gram mąki pszennej, robie dziurkę w środku i dodaję żółtko kurze, 4 łyzki mleka oraz 1 łyżkę oleju arachidowego. Całość wyrabiamy na jednolite ciasto. Pozostałe białko kurze utrzebuję na sztywno, dodaję do ciasta z mąki i dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na bok.
2. W garnku przygotowujemy sos, czyli mieszamy 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 posiekaną papryczkę chili, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, szczyptę przyprawy chili, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki wody, odrobinę cukru oraz około 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Całość dokładnie mieszamy podgrzewając, po czym odstawiamy na bok.
3. W patelni wok rozgrzewam 1/2 litra oleju roślinnego. Kiedy tłuszcz odpowiednio się nagrzeje, kawałki białej ryby obtaczamy we wcześniej przygotowanym cieście i smażymy na głębokim tłuszczu przez około 7-8 minut. Co jakiś czas obracamy, tak aby zarumieniły się z każdej strony. Na koniec usmażone kawałki ryby wyciągamy na ręczniki papierowy, aby odciekły odrobinę z tłuszczu. Serwujemy z pogrzanym sosem oraz kawałkami limonki. Smacznego :)
Przepis Video :
Chrupiąca Ryba
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.