Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Chrupiące Udka

SKŁADNIKI:

kilka podudzi z kurczaka

trochę mąki

puszka pomidorów pelatti

łyżka pasty chili

2-3 ząbki czosnku

kilka kropel octu winnego

łyżeczka cukru

sól

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Podudziom kurczaka odcinamy końcówki. Przekładamy mięso do miseczki i nacieramy solą, przyprawą curry, sosem chili.

2. W miseczki wsypujemy mąkę, sól i wlewamy wodę, wyrabiamy ciasto. Po czym w nim obtaczamy każdy kawałek kurczaka i smażymy w głębokim oleju w temperaturze 150°C. Smażymy około 6-8 minut aż się porządnie zrumienią.

3. Sos. Do garnka wlewamy całą puszkę pomidorów pelatti wraz z zalewą, dodajemy cukier, utarty czosnek, posypujemy solą, dodajemy pastę chili, sos chili, wkrapiamy ocet winny. Mieszamy i dusimy około 10 minut. Następnie miksujemy go na jednolitą, aksamitną pastę.

4. Wyciągamy i odsączamy udka z oleju. Oczyszczamy olej, a następnie rozgrzewamy go do 180°C. Ponownie smażymy w nim mięso na 4-5 minut. Porządnie zrumienione kawałki odsączamy na papierowym ręczniku. Gotowe udka podajemy z przygotowanym sosem. Smacznego! :)

Przepis Video :


Chrupiące Udka

Chrupiące Udka

Komentarze   

 
0 #1 ziutek 2017-04-14 13:08
8) pyszne,odlotowe danie,rewelacja smakowa,dawno nie jadlem czegos równie dobrego.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl