SKŁADNIKI:
kilka podudzi z kurczaka
trochę mąki
puszka pomidorów pelatti
łyżka pasty chili
2-3 ząbki czosnku
kilka kropel octu winnego
łyżeczka cukru
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Podudziom kurczaka odcinamy końcówki. Przekładamy mięso do miseczki i nacieramy solą, przyprawą curry, sosem chili.
2. W miseczki wsypujemy mąkę, sól i wlewamy wodę, wyrabiamy ciasto. Po czym w nim obtaczamy każdy kawałek kurczaka i smażymy w głębokim oleju w temperaturze 150°C. Smażymy około 6-8 minut aż się porządnie zrumienią.
3. Sos. Do garnka wlewamy całą puszkę pomidorów pelatti wraz z zalewą, dodajemy cukier, utarty czosnek, posypujemy solą, dodajemy pastę chili, sos chili, wkrapiamy ocet winny. Mieszamy i dusimy około 10 minut. Następnie miksujemy go na jednolitą, aksamitną pastę.
4. Wyciągamy i odsączamy udka z oleju. Oczyszczamy olej, a następnie rozgrzewamy go do 180°C. Ponownie smażymy w nim mięso na 4-5 minut. Porządnie zrumienione kawałki odsączamy na papierowym ręczniku. Gotowe udka podajemy z przygotowanym sosem. Smacznego! :)
Przepis Video :
Chrupiące Udka
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.