Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Chrupiący Kurczak

SKŁADNIKI :

2 piersi z kurczaka - pokrojone w 1 cm kawałki

1 jajko

1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej

1/4 szklanki skrobi kukurydzianej  (można użyć mąki ziemniaczanej)

papryczka chili

cebulka dymka (zielona część)

2 łyżki sosu sojowego jasnego

2 łyżki mirin

2 łyżki cukru

1 łyżka czosnku granulowanego

2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżka soli

olej do smażenia

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.

2. Wkładamy kurczaka do miski i dodajemy czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, ocet ryżowy, cukier, łyżyczkę przyprawy 5 smaków i biały pieprz. Pozostawiamy do marynowania na godzinę.

3. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i dobrze mieszamy. Panierka - w drugim naczyniu dodajemy mąkę ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, kolejną łyżeczkę przyprawy 5 smaków oraz sól.

4. Kawałki kurczaka panierujemy w przygotowanej mące.

5. Do woka wlewamy i rozgrzewamy sporą ilość oleju.

6. Smażymy mięso kurczaka partiami, do momentu uzyskania złocistego koloru.

7. Po usmażeniu kurczaka odsączamy nadmiar oleju na papierowym ręczniku.

8. Z woka pozbywamy się wcześniejszego oleju i uzupełniamy świeżym, po czym wrzucamy papryczkę chili. Podsmażamy chili i dodajemy kurczaka, smażymy 2-3 minuty,do momentu przejścia kurczaka aromatem papryczki. Na koniec posypujemy pokrojoną dymką. Danie podajemy z ryżem Basmanti.

Chrupiący Kurczak

Chrupiący Kurczak

Przepis z bloga: Mania Gotowania

Komentarze   

 
0 #9 sabatonpl 2018-09-23 19:48
za pierwszym razem pyszne .. :)
za 2 razem było daniem głównym ... lekko panierka zmodyfikowana o płatki kuk.
 
 
+1 #8 Guest 2017-05-23 16:45
Pyszne
 
 
+1 #7 n23 2017-04-26 12:44
:-) bardzo dobre danie i smaczne
 
 
+1 #6 kika 2017-04-21 13:51
:lol: super danie na obiadek
 
 
+1 #5 gwendalen 2017-04-21 13:47
8) chrupki ten kurczak,polecam bo bardzo smaczne.
 
 
+1 #4 ika 2015-05-23 15:37
Bardzo pyszne :-)
 
 
+1 #3 Bahus 2015-03-01 09:56
Zrobiłem i pycha .. pytanie o co chodzi z tym octem ryżowym w przepisie ... bo nie ma go w gramaturze.

Na początku smażenia zapomniałem o jajku i zrobiłem takie pół na pół. Te bez jajka też dobre wyszły, bardziej aromatyczne. :lol:
POZDRAWIAM.
 
 
+1 #2 Karpi 2015-01-23 19:24
DObre :)
 
 
0 #1 Guest 2013-07-11 12:09
Mmmm idealnie chrupiący cudo!!! :D :P
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl