SKŁADNIKI :
2 piersi z kurczaka - pokrojone w 1 cm kawałki
1 jajko
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej (można użyć mąki ziemniaczanej)
papryczka chili
cebulka dymka (zielona część)
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki mirin
2 łyżki cukru
1 łyżka czosnku granulowanego
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka soli
olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki.
2. Wkładamy kurczaka do miski i dodajemy czosnek, sos sojowy, ocet ryżowy, ocet ryżowy, cukier, łyżyczkę przyprawy 5 smaków i biały pieprz. Pozostawiamy do marynowania na godzinę.
3. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i dobrze mieszamy. Panierka - w drugim naczyniu dodajemy mąkę ziemniaczaną, skrobię kukurydzianą, kolejną łyżeczkę przyprawy 5 smaków oraz sól.
4. Kawałki kurczaka panierujemy w przygotowanej mące.
5. Do woka wlewamy i rozgrzewamy sporą ilość oleju.
6. Smażymy mięso kurczaka partiami, do momentu uzyskania złocistego koloru.
7. Po usmażeniu kurczaka odsączamy nadmiar oleju na papierowym ręczniku.
8. Z woka pozbywamy się wcześniejszego oleju i uzupełniamy świeżym, po czym wrzucamy papryczkę chili. Podsmażamy chili i dodajemy kurczaka, smażymy 2-3 minuty,do momentu przejścia kurczaka aromatem papryczki. Na koniec posypujemy pokrojoną dymką. Danie podajemy z ryżem Basmanti.
Chrupiący Kurczak
Przepis z bloga: Mania Gotowania
Komentarze
za 2 razem było daniem głównym ... lekko panierka zmodyfikowana o płatki kuk.
Na początku smażenia zapomniałem o jajku i zrobiłem takie pół na pół. Te bez jajka też dobre wyszły, bardziej aromatyczne.
POZDRAWIAM.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.