Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Czosnkowy Kurczak

SKŁADNIKI :

500g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski

100g kapusty pekińskiej, poszatkowanej

350g zielonej fasoli szparagowej

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 czerwona papryka, pokrojona w paski

250ml bulionu drobiowego

2 cebule, pokrojone w prążki

1 łyżeczkę soli

6 zmiażdżonych ząbków czosnku

2 łyżeczki startego imbiru

2 łyżki oleju roślinnego lub oleju arachidowego

2 łyżki cukru

2 łyżki skrobi kukurydzianej

2-3 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 2-3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku, 2 łyżeczki startego imbiru oraz 1 łyżeczkę soli. Całość smażymy dokładnie mieszając. Po chwili do woka dodajemy 500 gram piersi z kurczaka, pokrojonego w cienkie paski. Kurczaka smażymy mieszając do momentu, aż się zarumieni.

2.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy pozostałe, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 100 gram poszatkowanej kapusty pekińskiej, 2 cebule pokrojone w prążki, 1 czerwoną paprykę, pokrojoną w paski oraz 350 gram zielonej fasoli szparagowej. Całość smażymy, dokładnie mieszając.

3.
Po 2-3 minutach smażenia do woka dodajemy 125 ml bulionu drobiowego (1/2 szklanki). W między czasie w średniej misce mieszamy 125 ml pozostałego bulionu drobiowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki skrobi kukurydzianej.

4.
Po 2 minutach duszenia do woka wlewamy wymieszany bulion z skrobią kukurydzianą, aby zagęścić sos. W momencie kiedy sos zgęstnieje czosnkowy kurczak jest gotowy do podania. Smacznego :)


Przepis Video :


Czosnkowy Kurczak

Czosnkowy Kurczak

Komentarze   

 
0 #1 karol 2014-07-18 18:13
ja to zamiast cukru polecam miod:)owiele lepsze
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;