SKŁADNIKI :
500g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
100g kapusty pekińskiej, poszatkowanej
350g zielonej fasoli szparagowej
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
250ml bulionu drobiowego
2 cebule, pokrojone w prążki
1 łyżeczkę soli
6 zmiażdżonych ząbków czosnku
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżki oleju roślinnego lub oleju arachidowego
2 łyżki cukru
2 łyżki skrobi kukurydzianej
2-3 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 2-3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku, 2 łyżeczki startego imbiru oraz 1 łyżeczkę soli. Całość smażymy dokładnie mieszając. Po chwili do woka dodajemy 500 gram piersi z kurczaka, pokrojonego w cienkie paski. Kurczaka smażymy mieszając do momentu, aż się zarumieni.
2. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pozostałe, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 100 gram poszatkowanej kapusty pekińskiej, 2 cebule pokrojone w prążki, 1 czerwoną paprykę, pokrojoną w paski oraz 350 gram zielonej fasoli szparagowej. Całość smażymy, dokładnie mieszając.
3. Po 2-3 minutach smażenia do woka dodajemy 125 ml bulionu drobiowego (1/2 szklanki). W między czasie w średniej misce mieszamy 125 ml pozostałego bulionu drobiowego, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki skrobi kukurydzianej.
4. Po 2 minutach duszenia do woka wlewamy wymieszany bulion z skrobią kukurydzianą, aby zagęścić sos. W momencie kiedy sos zgęstnieje czosnkowy kurczak jest gotowy do podania. Smacznego :)
Przepis Video :
Czosnkowy Kurczak
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.