SKŁADNIKI :
50g ryżu kliestego
100g mleczka kokosowego
150ml mleka 3,2%
łyżeczka cukru trzcinowego
8g cukru waniliowego
10g wiórków kokosowych
Sos Mango:
200g mango puree
1 łyżka cukru trzcinowego
Sos Kokosowy:
200g mleczka kokosowego
skrobia ziemniaczana
sok z 1/2 limonki
pół łyżeczki cukru trzcinowego
sczypta soli
woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, mleko, ryż oraz wiórki kokosowe. Gotujemy do momentu rozklejenia ryżu. Po ugotowaniu dodajemy cukier waniliowy oraz trzcinowy, mieszamy
2. Tworzymy sos z mango. Karmelizujemy cukier trzcinowy, po czym dodajemy mango, mieszamy.
3. Tworzymy sos kokosowy. Wlewamy mleko kokosowe, sok z limonki, cukier trzcinowy oraz szczyptę soli. Podgrzewamym, po czym dodajemy rozrobioną skrobię ziemniaczaną z wodą. Mieszamy do usyzkania konsystencji budyniu.
4. Podajemy deser razem z sosami.
Przepis Video :
Deser Ryżowo Kokosowy z Mango