Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Glutaminian Sodu Zastosowanie

Glutaminian Sodu Zastosowanie

Na początek warto powiedzieć kilka słów co oznacza i co kryje się za nazwą - glutaminian sodu. Od wielu wieków kuchnia azjatycka stosowała jako składnik potraw wodorost  - listownicę japońską, inaczej znaną jako kombu. Z tego wodorostu w 1908 roku, japoński badacz prof. Kikunae Ikeda wyizolował związek chemiczny, który nadawał niepowtarzalny smak tzw. kwas glutaminowy. Po krótkim czasie, rozpoczęto produkcję tej przyprawy, będącej oczyszczonym glutaminianem sodu. Od tamtej chwili, w Azji ten produkt znany jest jako aji-no-moto (istota smaku). Smak tego związku nazwano umami, ale o tym póżniej.

Glutaminian sodu jest produktem działalności człowieka, będącym wzmacniaczem smaku i zapachu. Który sprawia że substancja wzmacnia zapach i smak, a glutaminian kryje się pod oznaczeniem E621, i dodawany jest do żywności. Smak ten jest na tyle oryginalny iż jest niepodobny do żadnego z czterech znanych człowiekowi smaków – a więc słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego. Uznany więc został za piąty smak nazywany umami (z jap. smakowity). Oczywiście identyczny aromat występuje naturalnie w mięsie, wodorostach, serach czy pomidorach i jest to kwas glutaminowy, jednak glutaminian sodu lepiej się rozpuszcza i jest bardziej stabilny, dlatego zdobył świat przemysłu spożywczego.


Orientalny Sklep
Glutaminian sodu zastosowany
jest głównie w przetworzonej żywności. Powszechnie jest stosowany do zup i sosów. Dodawany jest przez producentów, we wszelkich zupkach błyskawicznych, fast foodach, konserwach, wędlinach oraz chipsach. Dokładniej mówiąc, we wszystkich produktach, którym producenci chcą nadać smak, utracony w procesie produkcji.

Zastosowanie glutaminianu sodu, to przedewszystkim związek, który wzmacnia smak i zapach, przy czym jest bardzo wydajny. Zazwyczaj jest to stosunek od 0,2% do 0,8% masy produktu. Przykładowo sól, aby uzyskać słony smak, należy jej dodać kilka razy więcej. Glutaminian sodu i sól to produkty mające ze sobą wiele zależności. Oba są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, często naprzemiennie.

Stosowanie glutaminianu poprawia smak i zapach, jednak powoduje to, że chcemy sięgać po zawierający go produkt, nawet gdy nie czujemy głodu. Dlatego dodatek ten wzmaga nasz apetyt, a przez to jemy więcej niż potrzebujemy, a to wpływa na przyrost masy ciała.

Podsumowując glutaminian sodu, ważne jest aby przestrzegać zasadę rozsądnego spożycia. Problem jednak tkwi w tym, że glutaminian sodu jest dodatkiem bardzo powszechnym, co powoduje, że przyjmujemy go często nieświadomie z wielu źródeł. Jednak przemyślane i odpowiedzialne spożywanie żywności z dodatkiem glutaminianu sodu, nie spowoduje uszczerbku na naszym zdrowiu.

Glutaminian sodu można zakupić w naszym internetowym sklepie klikając tutaj.

Glutaminian Sodu Zastosowanie

Komentarze   

 
0 #2 Edek 2017-05-12 15:08
Dobra :lol: :lol: :lol: :lol: :zupka :D :D :D :D :D 8)
 
 
+3 #1 Widz 2015-08-21 08:28
Nigdzie nie mogę znaleźć jak konkretnie się go używa i ile dodaje.
Z luźnych obliczeń wychodzi mi, że na 700g dania dodaje się tak mniej więcej płaską łyżeczkę glutaminianu. Zastanawia mnie tylko, czy wypada go najpierw rozpuścić w wodzie..?
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl