Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Gołąbki Po Chińsku

SKŁADNIKI :

150g ugotowanej piersi z kurczaka

4 łyżki posiekanej dymki

2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca

5 mini kolb kukurydzy

100g pędów bambusa

2 marchewki

100g kiełków fasoli mung

8-10 liści kapusty pekińskiej

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego galangalu

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżka sosu sojowego

1 białko
kurze

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Mini kolby kukurydzy kroimy w nieduże talarki, 100 gram pędów bambusa w drobne paski, natomiast marchew przecieramy przez grubsze oczka tarki. 150 gram ugotowanej piersi z kurczaka również drobno kroimy.  

2.
Do pokrojonego mięsa dodajemy 100 gram kiełków fasoli mung, mini kolby kukurydzy, 100 gram pędów bambusa, potartą marchew, 4 łyżki posiekanej dymki, 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru oraz 1/2 łyżeczki mielonego galangalu. Na koniec 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego, białko kurze, po czym wszystkie składniki farszu dokładnie ze Sobą mieszamy i odstawiamy na bok.

3.
Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem. Po minucie wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Na środku liścia układamy łyżką porcję farszu, po czym zawijamy najpierw ściany a następnie w rulonik. Uformowanego gołąbka spinamy wykałaczkami.

4.
Na garnek z gotującą wodą nakładamy parownik bambusowy. W parowniku bambusowym układamy gołąbki, które gotujemy na parze przez około 20 minut. Po upływie tego czasu gołąbki po chińsku są gotowe do podania. Smacznego :)

Przepis Video :


Gołąbki Po Chińsku

Gołąbki Po Chińsku

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;