SKŁADNIKI :
150g ugotowanej piersi z kurczaka
4 łyżki posiekanej dymki
2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
5 mini kolb kukurydzy
100g pędów bambusa
2 marchewki
100g kiełków fasoli mung
8-10 liści kapusty pekińskiej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego galangalu
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 białko kurze
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mini kolby kukurydzy kroimy w nieduże talarki, 100 gram pędów bambusa w drobne paski, natomiast marchew przecieramy przez grubsze oczka tarki. 150 gram ugotowanej piersi z kurczaka również drobno kroimy.
2. Do pokrojonego mięsa dodajemy 100 gram kiełków fasoli mung, mini kolby kukurydzy, 100 gram pędów bambusa, potartą marchew, 4 łyżki posiekanej dymki, 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru oraz 1/2 łyżeczki mielonego galangalu. Na koniec 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego, białko kurze, po czym wszystkie składniki farszu dokładnie ze Sobą mieszamy i odstawiamy na bok.
3. Liście kapusty pekińskiej zalewamy wrzątkiem. Po minucie wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Na środku liścia układamy łyżką porcję farszu, po czym zawijamy najpierw ściany a następnie w rulonik. Uformowanego gołąbka spinamy wykałaczkami.
4. Na garnek z gotującą wodą nakładamy parownik bambusowy. W parowniku bambusowym układamy gołąbki, które gotujemy na parze przez około 20 minut. Po upływie tego czasu gołąbki po chińsku są gotowe do podania. Smacznego :)
Przepis Video :
Gołąbki Po Chińsku