Fajny i dość prosty do przygotowania przepis na wykwintne danie, czyli kaczkę glazurowaną w sosie hoisin podaną wraz z sałatką z ogórka i mango. Polecamy przepis każdemu kto lubuje się w kuchni chińskiej.
SKŁADNIKI :
400g piersi z kaczki (2 sztuki)
1/2 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego
3 łyżki sosu hoisin
1 łyżka oleju sezamowego
1 średnie mango, obrane i pokrojone w cienkie paski
1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie paski
2 cebulki dymki, pokrojone na skośne kawałki
1 łyżka octu ryżowego
prażony sezam do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Przy użyciu ostrego noża ponacinać piersi z kaczki ukośnie z jednej oraz z drugiej strony, w taki sposób aby na skórze powstały nacięcia o ukośnych kształtach.
2. W małej miseczce mieszamy 1/2 łyżeczki anyżu (może być zmiażdżony w moździerzu lub gotowy proszek), 3 łyżki sosu hoisin oraz 1 łyżkę oleju sezamowego.
3. Przygotowaną marynatą smarujemy pocięte piersi. Mięso marynujemy pod przykryciem przez 30 minut w lodówce.
4. W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy pokrojone mango, ogórka, dymkę oraz ocet ryżowy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na bok.
5. Zamarynowaną kaczkę opiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, zaraz pod górną grzałką każdą ze stron 8 do 10 minut. Upieczoną kaczkę wyjmujemy, po czym odstawiamy na 5 mint. Następnie kroimy ją na plasterki. Kaczkę podajemy posypaną sezamem wraz z wcześniej przygotowaną sałatką z mango.
Kaczka Glazurowana w Sosie Hoisin
Przepis znajduje się na blogu: Podróże Kulinarne