Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Sushi-Sklep.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kaczka Glazurowana w Sosie Hoisin

Fajny i dość prosty do przygotowania przepis na wykwintne danie, czyli kaczkę glazurowaną w sosie hoisin podaną wraz z sałatką z ogórka i mango. Polecamy przepis każdemu kto lubuje się w kuchni chińskiej.

SKŁADNIKI :


400g piersi z kaczki (2 sztuki)

1/2 łyżeczki mielonego anyżu gwiazdkowego

3 łyżki sosu hoisin

1 łyżka oleju sezamowego

1 średnie mango, obrane i pokrojone w cienkie paski

1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie paski

2 cebulki dymki, pokrojone na skośne kawałki

1 łyżka octu ryżowego

prażony sezam do posypania


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
 


1. Przy użyciu ostrego noża ponacinać piersi z kaczki ukośnie z jednej oraz z drugiej strony, w taki sposób aby na skórze powstały nacięcia o ukośnych kształtach.

2.
W małej miseczce mieszamy 1/2 łyżeczki anyżu (może być zmiażdżony w moździerzu lub gotowy proszek), 3 łyżki sosu hoisin oraz 1 łyżkę oleju sezamowego.

3.
Przygotowaną marynatą smarujemy pocięte piersi. Mięso marynujemy pod przykryciem przez 30 minut w lodówce.

4. W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy pokrojone mango, ogórka, dymkę oraz ocet ryżowy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy na bok.

5. Zamarynowaną kaczkę opiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, zaraz pod górną grzałką każdą ze stron 8 do 10 minut. Upieczoną kaczkę wyjmujemy, po czym odstawiamy na 5 mint. Następnie kroimy ją na plasterki. Kaczkę podajemy posypaną sezamem wraz z wcześniej przygotowaną sałatką z mango.

Kaczka Glazurowana w Sosie Hoisin

Kaczka Glazurowana W Sosie Hoisin
Przepis znajduje się na blogu: Podróże Kulinarne

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl