Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kaczka Po Pekińsku

SKŁADNIKI:

1 kaczka

4-6 łyżek sosu hoi sin

1 łyżka powideł śliwkowych

kilka łyżek sosu sojowego

2 łyżki miodu

2 łyżki cukru

2 łyżeczki przyprawy 5 smaków

anyż gwiazdkowy

cytryna

1 łyżka octu ryżowego

dymka zielona

ogórek

olej sezamowy

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru

1 łyżka cukru

1 papryczka chili

trochę mąki

gorąca woda

sól

biały i czarny pieprz

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.
Kaczce od strony szyi, pod skórą robimy nacięcie i wdmuchujemy mocno powietrze, aby skóra oddzieliła się od mięsa.

2. W miseczce mieszamy przyprawy: cukier , sól, pieprz biały, przyprawę 5 smaków, sos hoi sin i 2 łyżki sosu sojowego. Przygotowany sos wlewamy do wnętrza kaczki, dodajemy starty czosnek oraz imbir, dokładnie rozsmarowujemy. Następnie zaszywamy kaczkę przy użyciu patyczka do szaszłyków i odstawiamy na 2-3 godziny.

3. Po tym czasie rozgrzewamy woka, wlewamy wodę, sól, 1 łyżkę sosu sojowego, przyprawę 5 smaków, miód, sól, starty czosnek i imbir oraz gwiazdkę anyżu – całość mieszamy i zagotowujemy.

4. Następnie zawieszamy kaczkę na sznurku bądź haku i zanurzamy ją w gotującym się wrzątku. Na początku, zanurzamy ją od strony pleców, polewając chochelką od góry. Po minucie obracamy kaczkę na drugą stronę i powtarzamy czynność. Przygotowaną kaczkę wieszamy w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, najlepiej na całą noc.

5. W następnym dniu, wzmacniamy wrzątek przyprawami, dodajemy sok z cytryny oraz skórkę, ocet ryżowy, sos sojowy, miód, cukier i sól. Zagotowujemy aby trochę odparował. Przelewamy wywar do większej miseczki i wkładamy kaczkę, dokładnie nacieramy przez co najmniej 5 minut.

6. Następnie zawieszamy kaczkę w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po 20 minutach w piecu, zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez godzinę.

7. Z mąki i gorącej wody wygniatamy ciasto, odstawiamy na pół godziny i formujemy z nich małe placuszki. Po czym nakładamy na siebie placuszki, smarując je na styku olejem sezamowym. Następnie placuszki rozwałkowujemy na placek o średnicy około 15 cm. Placuszki przysmażamy na patelni po minucie z każdej strony. Następnie kroimy ogórka i dymkę w podłużne paseczki. Gotowe.

8. Po godzinie pieczenia się kaczki w 160°C zwiększamy temperaturę do 200°C na kwadrans.

9. Przygotowanie sosu do namaczania. W rozgrzanej patelni mieszamy: sos sojowy, sos hoi sin, miód, powidła śliwkowe, przyprawę 5 smaków i drobne kawałki chili. Sos zagotowujemy i mieszamy. Gotowe.

10. Po wyjęciu kaczki z piekarnika pozostawiamy ją na 20 minut. Następnie wykrawamy plastry od strony pleców i brzucha. Gotowe. Kaczkę podajemy z przygotowanym sosem, warzywami i placuszkami. Do placków dodajemy mieso, dymkę, ogórek - namaczamy w sosie i jesteśmy w raju ;) Smacznego!

Przepis Video :


 Kaczka Po Pekińsku

Kaczka po Pekińsku

Komentarze   

 
+1 #2 kucharz 2017-05-06 12:04
Przepis wygląda ciekawie ale podawanie składników na oko jest chaotyczne i nieprofesjonaln e. Miód, cukier, olej sojowy .. może by Pan określił ile tego ma być .. łyżka, szczypta, dwie łyżki .. chyba ma to znacznie w gotowaniu.. Proszę pomyśleć zanim będzie Pan następnym razem zachęcał innych do własnych przepisów.
 
 
0 #1 caker 2017-04-14 13:05
:lol: kaczka jest pyszna,zrobiłem ma swietny smak polecam to danie wszystkim
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;