SKŁADNIKI:
1 kaczka
4-6 łyżek sosu hoi sin
1 łyżka powideł śliwkowych
kilka łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru
2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
anyż gwiazdkowy
cytryna
1 łyżka octu ryżowego
dymka zielona
ogórek
olej sezamowy
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 łyżka cukru
1 papryczka chili
trochę mąki
gorąca woda
sól
biały i czarny pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kaczce od strony szyi, pod skórą robimy nacięcie i wdmuchujemy mocno powietrze, aby skóra oddzieliła się od mięsa.
2. W miseczce mieszamy przyprawy: cukier , sól, pieprz biały, przyprawę 5 smaków, sos hoi sin i 2 łyżki sosu sojowego. Przygotowany sos wlewamy do wnętrza kaczki, dodajemy starty czosnek oraz imbir, dokładnie rozsmarowujemy. Następnie zaszywamy kaczkę przy użyciu patyczka do szaszłyków i odstawiamy na 2-3 godziny.
3. Po tym czasie rozgrzewamy woka, wlewamy wodę, sól, 1 łyżkę sosu sojowego, przyprawę 5 smaków, miód, sól, starty czosnek i imbir oraz gwiazdkę anyżu – całość mieszamy i zagotowujemy.
4. Następnie zawieszamy kaczkę na sznurku bądź haku i zanurzamy ją w gotującym się wrzątku. Na początku, zanurzamy ją od strony pleców, polewając chochelką od góry. Po minucie obracamy kaczkę na drugą stronę i powtarzamy czynność. Przygotowaną kaczkę wieszamy w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, najlepiej na całą noc.
5. W następnym dniu, wzmacniamy wrzątek przyprawami, dodajemy sok z cytryny oraz skórkę, ocet ryżowy, sos sojowy, miód, cukier i sól. Zagotowujemy aby trochę odparował. Przelewamy wywar do większej miseczki i wkładamy kaczkę, dokładnie nacieramy przez co najmniej 5 minut.
6. Następnie zawieszamy kaczkę w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po 20 minutach w piecu, zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze przez godzinę.
7. Z mąki i gorącej wody wygniatamy ciasto, odstawiamy na pół godziny i formujemy z nich małe placuszki. Po czym nakładamy na siebie placuszki, smarując je na styku olejem sezamowym. Następnie placuszki rozwałkowujemy na placek o średnicy około 15 cm. Placuszki przysmażamy na patelni po minucie z każdej strony. Następnie kroimy ogórka i dymkę w podłużne paseczki. Gotowe.
8. Po godzinie pieczenia się kaczki w 160°C zwiększamy temperaturę do 200°C na kwadrans.
9. Przygotowanie sosu do namaczania. W rozgrzanej patelni mieszamy: sos sojowy, sos hoi sin, miód, powidła śliwkowe, przyprawę 5 smaków i drobne kawałki chili. Sos zagotowujemy i mieszamy. Gotowe.
10. Po wyjęciu kaczki z piekarnika pozostawiamy ją na 20 minut. Następnie wykrawamy plastry od strony pleców i brzucha. Gotowe. Kaczkę podajemy z przygotowanym sosem, warzywami i placuszkami. Do placków dodajemy mieso, dymkę, ogórek - namaczamy w sosie i jesteśmy w raju ;) Smacznego!
Przepis Video :
Kaczka Po Pekińsku
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.