logo

Kaczka Po Seczuańsku

SKŁADNIKI :

pierś z kaczki

papryka czerwona

imbir, dymka

kapusta rzymska

sos sojowy

sos rybny

mirin

sambal oelek

olej sezamowy

olej arachidowy

pieprz seczuański

anyż gwiazdkowy

przyprawa 5 smaków
 
Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W moździerzu ucieramy anyż gwiazdkowy oraz pieprz seczuański, po czym utarte przyprawy przesypujemy do miseczki i mieszamy z sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, sosem rybnym, przyprawą mirin, oraz pastą sambal oelek. Skórę z piersi z kaczki nacinamy i moczymy w marynacie, po czym odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy kaczkę skórą do dołu i przesmażamy na chrupko. Po usmażeniu obracamy na około 2-3 minuty na drugą stronę. Usmażoną kaczkę pieczemy w piekarniku (180 stopni C) przez około 5-6 minut.

2.
Paprykę czerwoną kroimy w podłużne paski. Imbir kroimy w podłużne cieniutkie paseczki. Po usmażeniu kaczki na tej samej patelni smażymy paprykę i imbir. Dymkę kroimy na kawałki i dodajemy do podsmażanych warzyw. Do smażonych warzyw wlewamy marynatę, w której marynowała się pierś z kaczki. Sos nieco rozrzedzam wodą i przyprawiam olejem sezamowym.

3. Upieczoną kaczkę kroimy na plastry (1cm). Kapustę rzymską kroimy w paski, układamy na talerzu i polewamy gęstym aromatycznym sosem. Na sos nakładamy pokrojoną w plastry kaczkę. Smacznego :)

Przepis Video :


Kaczka Po Seczuańsku

Kaczka Po Seczuańsku

Komentarze   

 
0 #3 Anita 2016-05-08 11:34
Ile tych przypraw dajemy?
 
 
0 #2 Pola 2016-03-20 11:23
Jaka chrupiąca skórka? Spalona na węgiel.
 
 
0 #1 angelina 2016-01-11 14:41
Dlaczego nie ma podanych proporcji, papryka czerwona rozumiem,ze cala ,ale imbir. ..
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;