Przepisy Kuchni Chińskiej

Kaczka Po Seczuańsku


SKŁADNIKI :
  


pierś z kaczki

 
papryka czerwona

imbir, dymka

 
kapusta rzymska


sos sojowy


sos rybny

 
mirin

 
sambal oelek


olej sezamowy


olej arachidowy


pieprz seczuański


anyż gwiazdkowy


przyprawa 5 smaków
 
Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W moździerzu ucieramy anyż gwiazdkowy oraz pieprz seczuański, po czym utarte przyprawy przesypujemy do miseczki i mieszamy z sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, sosem rybnym, przyprawą mirin, oraz pastą sambal oelek. Skórę z piersi z kaczki nacinamy i moczymy w marynacie, po czym odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy kaczkę skórą do dołu i przesmażamy na chrupko. Po usmażeniu obracamy na około 2-3 minuty na drugą stronę. Usmażoną kaczkę pieczemy w piekarniku (180 stopni C) przez około 5-6 minut.

2.
Paprykę czerwoną kroimy w podłużne paski. Imbir kroimy w podłużne cieniutkie paseczki. Po usmażeniu kaczki na tej samej patelni smażymy paprykę i imbir. Dymkę kroimy na kawałki i dodajemy do podsmażanych warzyw. Do smażonych warzyw wlewamy marynatę, w której marynowała się pierś z kaczki. Sos nieco rozrzedzam wodą i przyprawiam olejem sezamowym.

3. Upieczoną kaczkę kroimy na plastry (1cm). Kapustę rzymską kroimy w paski, układamy na talerzu i polewamy gęstym aromatycznym sosem. Na sos nakładamy pokrojoną w plastry kaczkę. Smacznego :)

Przepis Video :


 

Chińska potrawa

Kaczka Po Seczuańsku
Przepisy z Serwisu:
Kulinarnatv.pl

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Copyright © 2014. All Rights Reserved.