SKŁADNIKI :
pierś z kaczki
papryka czerwona
imbir, dymka
kapusta rzymska
sos sojowy
sos rybny
mirin
sambal oelek
olej sezamowy
olej arachidowy
pieprz seczuański
anyż gwiazdkowy
przyprawa 5 smaków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W moździerzu ucieramy anyż gwiazdkowy oraz pieprz seczuański, po czym utarte przyprawy przesypujemy do miseczki i mieszamy z sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, sosem rybnym, przyprawą mirin, oraz pastą sambal oelek. Skórę z piersi z kaczki nacinamy i moczymy w marynacie, po czym odstawiamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy kaczkę skórą do dołu i przesmażamy na chrupko. Po usmażeniu obracamy na około 2-3 minuty na drugą stronę. Usmażoną kaczkę pieczemy w piekarniku (180 stopni C) przez około 5-6 minut.
2. Paprykę czerwoną kroimy w podłużne paski. Imbir kroimy w podłużne cieniutkie paseczki. Po usmażeniu kaczki na tej samej patelni smażymy paprykę i imbir. Dymkę kroimy na kawałki i dodajemy do podsmażanych warzyw. Do smażonych warzyw wlewamy marynatę, w której marynowała się pierś z kaczki. Sos nieco rozrzedzam wodą i przyprawiam olejem sezamowym.
3. Upieczoną kaczkę kroimy na plastry (1cm). Kapustę rzymską kroimy w paski, układamy na talerzu i polewamy gęstym aromatycznym sosem. Na sos nakładamy pokrojoną w plastry kaczkę. Smacznego :)
Przepis Video :
Kaczka Po Seczuańsku
Komentarze
Brawo. A co z pozostawieniem jej na godzinę w temperaturze pokojowej ?
PabloG ma racje, aczkolwiek uważam iż kaczkę przed wrzuceniem na patelnie powinnno się osuszyć ręcznikiem papierowym z marynaty i dodać ją pod koniec procesu pieczenia.
Nie ma sensu wstawiania do piekarnika jeśli obróbkę termiczną rozpoczniemy własnie w temperaturze pokojowej. Pierś z kaczki na zdjęciach jest przeciągnięta a skórka spalona = gorzka w smaku.
Kaczka sama w sobie wyszła fenomenalna! Dawno nie jadłem tak dobrze przyprawionej kaczki, dziękuję!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.