SKŁADNIKI :
pierś z kaczki
papryka
imbir
papryczka chili
sos chili
sos sojowy
mirin
ocet ryżowy
cukier palmowy
makaron ryżowy
mąka kukurydziana
szczypiorek
pomarańcz
limonka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Pierś z kaczki bez skóry kroimy w paski. Pokrojone mięso przyprawiamy sosem chili, sosem sojowym oraz winem ryżowym mirin. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dosypujemy mąkę kukurydzianą i po raz kolejny mieszamy. W woku na rozgrzany tłuszcz wrzucamy przyprawioną kaczkę, i smażymy na głębokim tłuszczu przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając.
2. W między czasie czerwoną paprykę słodką kroimy w paski, a papryczkę chili w plasterki. Przesmażone kawałki kaczki odsączamy z tłuszczu i wyjmujemy na bok. Z woka odlewamy nadmiar tłuszczu, i smażymy chili oraz paprykę. Po chwili smażenia do woka dodajemy utarty imbir oraz odrobinę cukru palmowego. Po wymieszaniu się składników do woka dolewamy słonego sosu sojowego, przyprawę mirin, oraz odrobinę octu ryżowego, dokładnie wszystko mieszamy i wrzucamy spowrotem kaczkę.
3. Do smażących się składników na woku wyciskamy sok z 1 limonki, oraz pomarańczy. Mieszamy po raz ostatni wszystko razem i wykładamy na talerz, na którym wcześniej ułożyliśmy makaron ryżowy (makaron ryżowy był moczony we wrzącej wodzie na 5 minut). Smacznego :)
Przepis Video :
Kaczka w Sosie Słodko Kwaśnym