Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kaczka w Sosie Słodko Kwaśnym

SKŁADNIKI :

pierś z kaczki

papryka

imbir

papryczka chili

sos chili

sos sojowy

mirin

ocet ryżowy

cukier palmowy

makaron ryżowy

mąka kukurydziana

szczypiorek

pomarańcz

limonka

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Pierś z kaczki bez skóry kroimy w paski. Pokrojone mięso przyprawiamy sosem chili, sosem sojowym oraz winem ryżowym mirin. Wszystko razem dokładnie mieszamy, dosypujemy mąkę kukurydzianą i po raz kolejny mieszamy. W woku na rozgrzany tłuszcz wrzucamy przyprawioną kaczkę, i smażymy na głębokim tłuszczu przez około 3 minuty co jakiś czas mieszając. 

2.
W między czasie czerwoną paprykę słodką kroimy w paski, a papryczkę chili w plasterki. Przesmażone kawałki kaczki odsączamy z tłuszczu i wyjmujemy na bok. Z woka odlewamy nadmiar tłuszczu, i smażymy chili oraz paprykę. Po chwili smażenia do woka dodajemy utarty imbir oraz odrobinę cukru palmowego. Po wymieszaniu się składników do woka dolewamy słonego sosu sojowego, przyprawę mirin, oraz odrobinę octu ryżowego, dokładnie wszystko mieszamy i wrzucamy spowrotem kaczkę.

3. Do smażących się składników na woku wyciskamy sok z 1 limonki, oraz pomarańczy. Mieszamy po raz ostatni wszystko razem i wykładamy na talerz, na którym wcześniej ułożyliśmy makaron ryżowy (makaron ryżowy był moczony we wrzącej wodzie na 5 minut). Smacznego :)

Przepis Video :


 Kaczka w Sosie Słodko Kwaśnym

Kaczka w Sosie Słodko-Kwaśnym

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;