SKŁADNIKI:
2 jajka
2 łyżeczki oleju sezamowego
1,5l klasycznego chińskiego bulionu drobiowego
łyżeczka cukru
3 łyżki posiekanej, białej dymki
łyżeczka soli
łyżka jasnego sosu sojowego
3 łyżki posiekanej, zielonej części dymki do przybrania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Bulion chiński, to wywar z kurczaka z dodatkiem dymki oraz imbiru.
2. Wlewamy jajko i olej sezamowy do małego garnuszka lub miski, mieszamy widelcem i odstawiamy.
3. Podgrzewamy bulion na małym ogniu. Następnie dodajemy cukier, sól i sos sojowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy białą część dymki.
4. Wlewamy powoli jajko z olejem sezamowym. Przy użyciu widelca mieszamy jajko, aby utworzyły się nitki.
5. Gotową zupę posypujemy zieloną częścią dymki. Smacznego!
Kantońska Zupa z Jajkiem
Przepis z bloga: PodróżeKulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.