SKŁADNIKI:
kiełbasę wileńską kroimy na plastry
czosnek, posiekany
imbir, posiekany
papryczka chili, posiekana
papryka zielona, pokrojona w kostkę
marchewka, pokrojona w cienkie paski
dymka, pokrojona na większe kawałki
pieczarki, pokrojone na kawałki
makaron chow mein
sos ostrygowy
SOS SŁODKO – KWAŚNY:
cała pomarańcz
cytryna
kawałek imbiru
skrobia kukurydziana
ketchup
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Rozgrzewamy olej na patelni wok. Wrzucamy kiełbasę, po pół minucie dodajemy chili, czosnek i imbir. Smażymy i mieszamy.
2. Następnie wrzucamy pieczarki, paprykę, dymkę. Wlewamy przygotowany sos słodko kwaśny i sos ostrygowy. Dokładnie mieszamy w czasie smażenia.
3. Makaron chow mein gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po czym płuczemy w zimnej wodzie i skraplamy olejem sezamowym.
4. W rondelku z ciepłą wodą mieszamy ze sobą drobno pokrojone składniki. Zagotowujemy zawartość, następnie zagęszczamy skrobią kukurydziana rozpuszczoną w wodzie (proporcja 1:1).
5. Na koniec dodajemy makaron chow mein. Smacznego! :)
Przepis Video :
Kiełbasa Na Słodko-Kwaśno
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.