SKŁADNIKI :
2 łyżki oleju arachidowego
1 marchew, starta na grubych oczkach
5 rozmąconych jajek
220g obranych krewetek
1-2 łyżki jasnego sosu sojowego
przyprawa 5 smaków
2 posiekane dymki
1 łyżeczka oleju sezamowego
sezam biały
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W patelni wok rozgrzewamy, 2 łyżki oleju arachidowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 1 marchew potartą na grubszych oczkach. Smażymy ją mieszając przez około 1-2 minuty. Po czym, marchew przesuwamy na jeden bok woka a na wolne miejsce wlewamy 5 roztrzepanych jajek. Jajka smażymy delikatnie mieszając 1-2 minuty.
2. Do jajka i marchewki dodajemy 225 gram obranych krewetek, małą łyżeczkę przyprawy 5 smaków, oraz 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego. Całość dokładnie mieszamy oraz smażymy, aż krewetki nabiorą ściętego koloru, a woda wyparuje. Pod koniec smażenia do woka dodajemy 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Gotowe krewetki nakładamy na talerz i posypujemy dymką oraz białym sezamem. Smacznego :)
Przepis Video :
Krewetki Fu Yong
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.