Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Krewetki Fu Yong

SKŁADNIKI :

2 łyżki oleju arachidowego

1 marchew, starta na grubych oczkach

5 rozmąconych jajek


220g obranych krewetek

1-2 łyżki jasnego sosu sojowego

przyprawa 5 smaków

2 posiekane dymki

1 łyżeczka oleju sezamowego

sezam biały

Orientalny Sklep

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W patelni wok rozgrzewamy, 2 łyżki oleju arachidowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 1 marchew potartą na grubszych oczkach. Smażymy ją mieszając przez około 1-2 minuty. Po czym, marchew przesuwamy na jeden bok woka a na wolne miejsce wlewamy 5 roztrzepanych jajek. Jajka smażymy delikatnie mieszając 1-2 minuty.

2.
Do jajka i marchewki dodajemy 225 gram obranych krewetek, małą łyżeczkę przyprawy 5 smaków, oraz 1-2 łyżki sosu sojowego jasnego. Całość dokładnie mieszamy oraz smażymy, aż krewetki nabiorą ściętego koloru, a woda wyparuje. Pod koniec smażenia do woka dodajemy 1 łyżeczkę oleju sezamowego. Gotowe krewetki nakładamy na talerz i posypujemy dymką oraz białym sezamem. Smacznego :)

Przepis Video :


Krewetki Fu Yong

Krewetki Fu Yong

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;