SKŁADNIKI:
krewetki tygrysie
mąka
imbir
papryczka chili
marchewka
kapusta pak choi
cebula szalotka
dymka, szczypiorek
olej sezamowy
sos sojowy
sos ostrygowy
sos rybny
ocet ryżowy
kolendra
cukier palmowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Obieramy krewetki, usuwamy głowy, pancerze i ogony. Z usuniętych części przygotowujemy bulion. Tułów krewetek nacinamy na grzbiecie i usuwamy wnętrzności.
2. Następnie krewetki kroimy na małe kawałki. Umieszczamy w miseczce. Dodajemy pokrojoną szalotkę, starty imbir, drobno pokrojoną papryczkę chili, cukier palmowy, sos ostrygowy, świeżą kolendrę, sos sojowy i sos rybny. Mieszamy i odstawiamy na chwilę.
3. Wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy je z mąki, soli i gorącej wody. Mieszamy a później ugniatamy w jednolitą elastyczną formę. Po czym odstawiamy na 20 minut.
4. Marchewkę oraz imbir kroimy w cienkie słupki. Dodajemy do przecedzonego bulionu krewetkowego. Wrzucamy pokrojoną papryczkę chili. Doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym oraz mirin. Gotujemy całość około 10 minut.
5. Wałkujemy ciasto na cienki placek. Po czym wygniatamy okrągłe fragmenty. Następnie nakładamy przygotowany farsz z krewetek. Zamykamy pierożki w sakiewki.
6. Ulepione pierożki wkładamy do gotującego się bulionu na 4 minuty.
7. Dodajemy pokrojoną kapustę pak choi, na ostatnią minutę gotowania. Gotowe pierożki wykładamy na talerz i zalewamy bulionem. Smacznego!
Przepis Video :
Krewetkowe Wonton w Bulionie
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.