Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Krewetkowy Stir-Fry z Makaronem i Zieloną Herbatą

SKŁADNIKI :

garść obranych i rozmrożonych krewetek black tiger

100g makaronu gryczanego z zieloną herbatą

główka pak choi (lub biała kapusta)

marchew

1/2 brokuła

1/2 białej rzodkwi

pół pora

kilka orzechów nerkowca

łyżka sosu sojowego jasnego

łyżka sosu ostrygowego

łyżeczka pasty z czerwonego curry

szczypta chili

łyżka oleju kokosowego

dwie łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Prażymy orzechy nerkowca na rozgrzanej patelni wok bez oleju.

2.
Makaron wrzucamy do wrzątku na 6 - 8 minut, później odsączamy.

3.
Kroimy liście pak choi, marchew i białą rzodkiew w paski, brokuł kroimy na małe kawałki; por kroimy w plastry.

4.
Rozgrzewamy w patelni wok olej kokosowy, wrzucamy rzodkiew, marchew i pora, dodajemy pastę curry. Smażymy 1- 2 minuty.
UWAGA: Jeśli używamy zmrożonych krewetek, dodajemy je razem z warzywami.

5.
Następnie dodajemy krewetki, pak choi i brokuła. Wlewamy sos sojowy, sos ostrygowy i mleko kokosowe. Dodajemy szczyptę chilli. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany makaron, mieszamy ok. 3 minut.

6.
Na talerzu posypujemy uprażonymi nerkowcami.

Krewetkowy Stir-Fry z Makaronem i Zieloną Herbatą

Krewetkowy stir-fry z makaronem i zieloną herbatą
Przepis z bloga: Podróżności

Komentarze   

 
0 #1 choi mig tai 2017-04-26 12:57
;-) lubię takie dania są bardzo smaczne ,polecam.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;