SKŁADNIKI :
garść obranych i rozmrożonych krewetek black tiger
100g makaronu gryczanego z zieloną herbatą
główka pak choi (lub biała kapusta)
marchew
1/2 brokuła
1/2 białej rzodkwi
pół pora
kilka orzechów nerkowca
łyżka sosu sojowego jasnego
łyżka sosu ostrygowego
łyżeczka pasty z czerwonego curry
szczypta chili
łyżka oleju kokosowego
dwie łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Prażymy orzechy nerkowca na rozgrzanej patelni wok bez oleju.
2. Makaron wrzucamy do wrzątku na 6 - 8 minut, później odsączamy.
3. Kroimy liście pak choi, marchew i białą rzodkiew w paski, brokuł kroimy na małe kawałki; por kroimy w plastry.
4. Rozgrzewamy w patelni wok olej kokosowy, wrzucamy rzodkiew, marchew i pora, dodajemy pastę curry. Smażymy 1- 2 minuty.
UWAGA: Jeśli używamy zmrożonych krewetek, dodajemy je razem z warzywami.
5. Następnie dodajemy krewetki, pak choi i brokuła. Wlewamy sos sojowy, sos ostrygowy i mleko kokosowe. Dodajemy szczyptę chilli. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowany makaron, mieszamy ok. 3 minut.
6. Na talerzu posypujemy uprażonymi nerkowcami.
Krewetkowy Stir-Fry z Makaronem i Zieloną Herbatą
Przepis z bloga: Podróżności
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.