SKŁADNIKI :
400g piersi z kurczaka
4 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki brązowego cukru
3 łyżki oleju roślinnego lub oleju ryżowego
1 cebulę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
300g kiełków fasoli mung
1 łyżka skrobi kukurydzianej
3 łyżki wody
300ml bulionu drobiowego
poszatkowany por do przybrania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. W małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki brązowego cukru wraz z 4 łyżkami jasnego sosu sojowego, aż do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną marynatą zalewamy 400 gram pokrojonego w drobne kawałki kurczaka. Mięsko w marynacie odstawiamy do lodówki na około 20 minut.
2. W woku rozgrzewamy około 3 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy wcześniej zamarynowanego kurczaka przez około 3 minuty. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy, 1 cebulę pokrojoną w talarki, oraz 2 ząbki czosnku, zmiażdżone. Całość dalej smażymy mieszając przez kolejne 2 minuty.
3. Po upływie tego czasu do woka dodajemy 300 gram kiełków fasoli mung wraz z 3 łyżkami oleju sezamowego. Wszystko smażymy dalej przez około 3 minuty. W między czasie mieszamy 3 łyżki wody z 1 łyżką mąki kukurydzianej, aż do uzyskania jednolitej masy.
4. Do patelni wok, wlewamy 300 ml bulionu drobiowego oraz wcześniej przygotowaną masę z mąki kukurydzianej i wody. Kurczaka chop suey podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotowego kurczaka przekładamy na talerz i dekorujemy poszatkowanym porem.
Przepis Video :
Kurczak Chop Suey
Komentarze
Posiłek był szybki i przepyszny. Cała rodzina się najadła. Będę robił więcej potraw z Waszych przepisów
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.