Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kurczak Chop Suey

SKŁADNIKI :

400g piersi z kurczaka

4 łyżki jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki brązowego cukru

3 łyżki oleju roślinnego lub oleju ryżowego

1 cebulę

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

300g kiełków fasoli mung

1 łyżka skrobi kukurydzianej

3 łyżki wody

300ml bulionu drobiowego

poszatkowany por do przybrania

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
W małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki brązowego cukru wraz z 4 łyżkami jasnego sosu sojowego, aż do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną marynatą zalewamy 400 gram pokrojonego w drobne kawałki kurczaka. Mięsko w marynacie odstawiamy do lodówki na około 20 minut.

2.
W woku rozgrzewamy około 3 łyżki oleju roślinnego, na którym smażymy wcześniej zamarynowanego kurczaka przez około 3 minuty. Kiedy kurczak się zarumieni dodajemy, 1 cebulę pokrojoną w talarki, oraz 2 ząbki czosnku, zmiażdżone. Całość dalej smażymy mieszając przez kolejne 2 minuty.

3.
Po upływie tego czasu do woka dodajemy 300 gram kiełków fasoli mung wraz z 3 łyżkami oleju sezamowego. Wszystko smażymy dalej przez około 3 minuty. W między czasie mieszamy 3 łyżki wody z 1 łyżką mąki kukurydzianej, aż do uzyskania jednolitej masy.

4.
Do patelni wok, wlewamy 300 ml bulionu drobiowego oraz wcześniej przygotowaną masę z mąki kukurydzianej i wody. Kurczaka chop suey podgrzewamy do momentu, aż sos zgęstnieje. Gotowego kurczaka przekładamy na talerz i dekorujemy poszatkowanym porem.


Przepis Video :

 

Kurczak Chop Suey

Kurczak Chop Suey

Komentarze   

 
0 #3 R. Negundo 2016-04-08 14:32
To był mój pierwszy przepis, po zakupieniu woka oraz składników na przepisychinski e.pl :)

Posiłek był szybki i przepyszny. Cała rodzina się najadła. Będę robił więcej potraw z Waszych przepisów :D
 
 
0 #2 Sebek 2016-03-07 18:30
Pyszne, moje dzieci niejadki prosily o dokladki
 
 
+1 #1 Guest 2013-02-18 18:52
Zajebiaszcze :) robilem cool
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;