Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kurczak Chow Mein

SKŁADNIKI :

300-400g pierś z kurczaka

2-3 ząbki czosnku

kawałek imbiru

1 papryczka chili

marchewka

sos sojowy jasny

olej sezamowy

pół papryki zielonej
 

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1.
Pierś kurczaka kroimy na cieniutkie paski, po czym marynujemy ze skrobią ziemniaczaną i sosem sojowym (jasnym), odkładamy na chwilę.

2. Czosnek i imbir siekamy, paprykę chili kroimy w plasterki, a marchew w cieniutkie paski.

3. Gotujemy przez chwilę makaron do Chow Mein, po ugotowaniu płuczemy zimną wodą i skraplamy niewielką ilością oleju sezamowego.

4. Rozgrzewamy patelnię wok, wlewamy olej, dodajemy wszystkie warzywa, chwilę mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy przygotowaną marynatę z kurczakiem, i jak wcześniej, smażymy przez chwilę.

5. Po czym wrzucamy ugotowany makaron, dla smaku dodajemy niewielką ilość sosu sojowego.

6. Chwilę smażymy i mieszamy. Gotowe. Smacznego :)

Przepis Video:


Kurczak Chow Mein

Kurczak Chow Mein

Komentarze   

 
+1 #14 hubercik 2017-04-21 13:41
:-) kurczak polecam ,zwłaszcza to danie jest bardzo smaczne.
 
 
-2 #13 Piter 2017-02-03 20:21
zgadzam się z koleżanką Kasią,niby kucharz ale zachowuje się głupkowato dosłownie jak dzieciak z podstawówki po prostu żenada....ale jedzenie dobre.
 
 
+1 #12 Nathaniel 2015-10-17 22:52
Olej kujawski jest bardzo dobry, nie trzeba niczego kombinować ani narzekać, bo nie ma to wpływu na smak.
 
 
-1 #11 Nathaniel 2015-10-17 22:50
Przepis jest OK :) zrobiłem jedzonko, które bardzo mi smakuje. Warto jednak podać w przepisie co to jest makaron Chow Mein, bowiem zaskoczeniem było podczas czytania, że należy makaron przygotować o którym nie było mowy w ingrediencjach.
 
 
+1 #10 Matek233 2015-09-18 16:07
Można użyć ciemnego lub jasnego. Ciemny jest bardziej słony i gęsty więc tego używamy mniej. Kuchnia chińska to improwizacja... trzeba dużo smakować i dodawać według swojego smaku :) ja osobiscie dodaje jasny. Powodzenia!
 
 
-1 #9 Mateo 2014-08-26 12:55
W przepisie jest sos sojowy jasny, a na filmiku ciemny. Którego użyć?
 
 
+1 #8 Matek233 2014-04-23 11:46
Ttayger:
Makaron chow mein :) Tak się nazywa, może być również błyskawiczny. A gotuje sięgo tak długo, aż będzie gotowy. Należy go posmakować, tak robią orientalni kucharze. Tam się nie odlicza minut, kucharze idą na żywioł... W przypadku błyskawicznego zalewa się go wodą i po około 10 min jest już odpowiedni do smażenia. Pozdrawiam
 
 
-1 #7 Ttayger 2014-04-10 15:16
" Gotujemy przez chwilę makaron do Chow Mein "
Przez chwilę to znaczy?
I jaki to ma być makaron?
 
 
0 #6 Matek233 2014-04-02 08:40
Kolego od kujawskiego. Uwierz, że w chińskich barach nie używają orientalnego oleju bo jest znacznie droższy.... Arachidowy, sojowy czy też ryżowy. Takiego oleju używają osoby, które robią chińskie potrawy na bogato. Olej nie zmienia znacznie smaku potrawy, roślinny jest równie dobry. Pozdrawiam!
 
 
+3 #5 Piotrek 2014-01-11 17:26
Po pierwsze testowałem przepis i jest zaj...y, po drugie do kolegi który się nawet nie przedstawił, a ty myślisz że na czym smażą chinole kujawski to chcieli by oni mieć (chodzisz do chińskich knajp i wpierniczasz to dziadostwo a czepiasz się oleju kujawskiego)
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl