Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kurczak Chow Mein II

SKŁADNIKI :

makaron błyskawiczny

2 piersi kurczaka

sos sojowy ciemny i jasny

kilka ząbków czosnku

kawałek imbiru

suszone i zielone chilli

1 marchew

1 czerwona papryka

1 cebula wraz z dymką

1/4 kapusty pekińskiej

pędy bambusa

Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Zalewamy wrzątkiem makaron błyskawiczny i czekamy chwilę aż zmięknie, po czym płuczemy w zimnej wodzie.

2. Następnie siekamy czosnek, imbir. Paprykę chili czerwoną i zieloną kroimy w plasterki. Marchew kroimy pod ukos w cienkie pół plasterki. Paprykę kroimy w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka a dymkę w większe kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy.

3. Piersi kurczaka kroimy w paski, po czym marynujemy w ciemnym i jasnym sosie sojowym z dodatkiem skrobi kukurydzianej. Odstawiamy na chwilę.

4. Rozgrzewamy patelnię wok, wlewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Podsmażamy nie za mocno, po czym zdejmujemy kurczaka.

5. Uzupełniamy olej i wrzucamy do woka warzywa w kolejności: czerwone chili, imbir, czosnek i zielone chili, smażymy i mieszamy.
Dodajemy marchew, cebulę, dymkę, czerwoną paprykę, kapustę pekińską i pędy bambusa. Wszystko dokładnie mieszamy.

6. Następnie dodajemy kurczaka, przyprawiamy sosem sojowym ciemnym i jasnym. Na koniec dodajemy makaron, uzupełniamy odrobią oleju sezamowego. Chwilę smażymy i mieszamy. Gotowe. Smacznego :)

Przepis Video:


 Kurczak Chow Mein II

Kurczak Chow Mein II

Komentarze   

 
0 #8 Sylwia 2019-01-22 19:17
Ja też dodałam grzyby (Straw mushroom) i orzeszki nerkowca ......wyszło niesamowite! Pycha!!!
 
 
+1 #7 nina 2017-04-21 13:30
:lol: ja robię to jeszcze dodając grzyby i jest pyszna potrawa.
 
 
+3 #6 monika 2015-01-25 22:57
PYCHA :lol:
 
 
+3 #5 A 2014-10-21 08:21
Super bardzo polecam ten przepis!
 
 
+2 #4 JohnoQ 2014-05-18 13:34
Rewelacja. Zamiast bambusa dałem boczniaki. Szybko przyjemnie i pysznie
 
 
+2 #3 asia 2014-03-20 20:42
dobre, wlasnie jem. nie mialam zielonego chili (jakie to?)/ dałam pół chili del arbol. troszeczkę pikantne ale dobre. pasowałyby do tego również grzybki. pozdrawiam :)
 
 
+1 #2 Dawcio 2013-12-08 12:51
Polecam jeszcze bulion ;-)
 
 
+2 #1 chinka 2013-11-19 10:07
:D :lol: :-) Mniam. super. dziś robię juz 3 raz ten przepis
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl