SKŁADNIKI:
200g chińskiego makaronu pszennego
700g piersi z kurczaka, pokrojonych w cienkie paseczki
3 ząbku czosnku, posiekane
2 łyżki imbiru, posiekane
4 łyżki sosu sojowego
sok z 1 limonki (w przepisie z 2, ale jestem zdania, że za dużo)
1 pęczek dymki, białe i zielone części pokrojone na 2,5 cm kawałki
3 papryki (zielony, czerwony i żółty), pokrojone na 2,5 cm kawałki
sól
6 łyżek oleju
85g miodu
2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzamy i płuczemy go zimną wodą, skraplamy olejem sezamowym i mieszamy.
2. Rozgrzewamy w woku 4 łyżki oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż dojdzie. Przygotowane mięso odkładamy na talerz.
3. Następnie ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy imbir, czosnek i dymkę. Smażymy mieszając około 1 minutę.
4. Wlewamy sos sojowy, miód i sok z limonki. Gotujemy na małym ogniu aż płyn odparuje w 1/4.
5. Wrzucamy ponownie kurczaka do woka, dodajemy paprykę, smażymy około 3 minuty. Po czym dodajemy makaron i dokładnie mieszamy podgrzewając. Gotowe danie skraplamy olejem sezamowym. Smacznego :)
Kurczak Chow Mein z Papryką
Przepis z bloga: Podróże Kulinarne
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.