SKŁADNIKI :
2 piersi z kurczaka
1 cebula dymka
1 papryczka chili
olej (do głębokiego smażenia)
2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane
2 woreczki ryżu basmati
sezam
MARYNATA :
1 łyżka sos sojowego ciemnego
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1 łyżka oleju sezamowego
CIASTO :
0,5 łyżeczki pieprzu
0,25 łyżeczki soli
1 jajko
0,5 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
SOS :
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym)
1 łyżka białego wina chińskiego lub wódki
1 łyżka sosu hoisin
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Kroimy kurczaka w małe kostki.
2. Marynatę łączymy i dodajemy do kurczaka. Wstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Następnie mieszamy składniki ciasta. Kroimy na drobno papryczkę chili i cebulę dymkę.
4. Do kurczaka dodajemy rozmącone jajko, dokładnie panierując; następnie mieszamy kurczaka z mąką i przyprawami.
5. W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju, aby kurczak zatopił się w oleju, smażymy mięso w 2 porcjach. Po smażeniu odsączamy kurczaka na papierowym ręczniku.
6. Międzyczasie gotujemy ryż który podamy do gotowego dania.
7. Mieszamy składniki sosu. Po tym w woku podsmażamy chili i czosnek. Następnie dodajemy sos i gotujemy mieszając. Na końcu dodajemy kurczaka, smażymy 3 minuty cały czas mieszając.
8. Gotowe danie podajemy z ryżem i posypujemy dymką i sezamem.
Kurczak Generała Tso
Przepis z bloga: Mania-Gotowania
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.