Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kurczak i Szynka Na Głębokim

SKŁADNIKI :

pierś kurczaka (180-200g) kroimy w kawałki

kawałek szynki wieprzowej (180-200g) kroimy w kawałki

ZAPRAWA DO KURCZAKA :

3 jajka i mąka - mieszamy do momentu otrzymania jednolitej konsytencji

WARZYWA :

łyżka posiekanego imbiru

5 ząbków czosnku

marchewka

cała dymka

kawałek suszonego chilli

SOS:

pół szklanki bulionu drobiowego

2 łyżki cukru

2 łyżki octu  ryżowego

1 łyżka sosu hoisin

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Do miseczki wlewamy pół szklanki bulionu, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu hoisin, 1 łyżkę oleju sezamowego oraz 1 łyżeczkę skrobi kukurydzianej. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy.

2. Pierś z kurczaka oraz szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę.

3. Dymkę kroimy w dłuższe kawałki, 5 ząbków czosnku drobno siekamy, cebulę w piórka, marchewkę w długie paski, pokrojone warzywa odkładamy.

4.
Z mąki i 3 jajek przygotowujemy panierkę do mięsa. Całość wyrabiamy aby panierka nie była za rzadka, ani za gęsta. W przygotowanej panierce maczamy kawałki mięsa. Smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Po zarumienieniu się mięsa, odsączamy z tłuszczu.

5. W woku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym smażymy rozdrobnioną papryczkę chili, imbir, marchewkę, dymkę oraz cebulę. Po przesmażeniu warzyw do woka wlewamy przygotowany sos. Kiedy sos zgęstnieje do woka dodajemy wcześniej przysmażane kawałki kurczaka i szynki. Całość podajemy od razu po wymieszaniu z sosem. Smacznego :)

Przepis Video:

 Kurczak i Szynka Na Głębokim

Kurczak i Szynka na Głębokim

Komentarze   

 
-1 #1 Krzysi 2015-01-21 10:57
Myślę że juest to dodre danie
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;