Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kurczak Kung Pao

SKŁADNIKI :

400 g piersi z kurczaka pokrojone w kawałki

duża zielona papryka

suszone chilli

łyżka posiekanego imbiru

łyżka posiekanego czosnku

pół szklanki orzechów nerkowca

pół szklanki orzeszów ziemnych niesolonych

MARYNATA DO KURCZAKA:


1 łyżka sosu sojowego jasnego

1 łyżka sos sojowego ciemnego

1 łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej

1 łyżka alkoholu - białe wino

SOS:

4 łyżyki sosu sojowego - sami decydujecie jakiego (jasny albo ciemny)

1 łyżeczka octu  ryżowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka białego wytrawnego wina

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki kukurydzianej

1 łyżeczka cukru


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1. Prażymy orzeszki na woku, zabieramy i odstawiamy na bok.

2. Na głęboki mocno rozgrzany olej wrzucamy kurczaka smażymy na głębokim aż się nieco skarmelizuje ale nie za długo wyławiamy i odstawiamy na bok.

3. Zostawiamy odrobinę oleju i w kolejności ostra suszona papryka chili, po chwili czosnek ,imbir, i zielona papryka.

4. Dodajemy wcześniej przysmażonego kurczaka.

5. Dodajemy sos dosłownie moment aby to odrobinę zgęstniało.

6. Na sam koniec wrzucamy orzeszki które uprażyliśmy, wszystko szybko mieszamy.

7. Serwujemy na gorąco najlepiej z ryżem.

Przepis Video:

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Komentarze   

 
0 #13 DAREK 2017-12-21 16:19
SUPER
SMACZNE
 
 
0 #12 DAREK 2017-12-21 16:17
Super
bardzo smaczne
za drugim razem przesadziłem z papryczkami
BARDZO DOBRE
 
 
0 #11 Marek 2017-06-24 14:17
Zrobiłem dokładnie jak jest napisane w przepisie. Wyszło świetnie. Ten słodko ostry smak jest super. Zgadzam się z Matek233. Do sosu trzeba dodać trochę wody, wtedy nie będzie taki gęsty.
 
 
0 #10 Wojtek 2016-10-30 20:37
W przepisie jest białe wino, w Chinach tym mianem określana jest wódka smakiem zbliżona do naszego bimbru, czyli co trzeba dodać? :) A przechodząc do konkretów czy ktoś zna stronkę z oryginalnymi przepisami chińskimi, prawdziwy smak ich kuchni zauroczyl mnie i chciałbym kilka potraw powtórzyć u siebie.
 
 
+1 #9 mariano 2016-09-28 15:26
polecam:] klasyk
 
 
-8 #8 BANG! 2015-02-21 18:33
Gada normalnie, to ty jesteś jakiś głupi. A jak ci się nie chce jeść to wypad :P
 
 
0 #7 Jarek 2014-11-25 19:24
Danie bardzo smaczne, ale baaardzo słone - sos składa się właściwie tylko z sosów sojowych. Nałożyłem sobie tak jak na zdjęciu - pół na pół z ryżem, ale nie dałem rady. Musiałem nabierać więcej ryżu żeby trochę "rozrzedzić" smak.
 
 
-1 #6 Bea 2014-11-23 19:31
Skrobia ziemniaczana czy kukurydziana .... patrząc na film widzę ziemniaczaną, a Ty mówisz o kukurydziane.
 
 
+2 #5 Radek O. 2014-08-23 18:19
:lol: SUPER O TO SZUKAŁEM DZIĘKI
 
 
0 #4 Karolina 2014-04-02 08:46
Andy, autor przepisu jest po prostu wyloozowany :) brakuje takich ludzi w dzisiejszym szarym smutnym świecie pełnym krzywych min i niezadowolenia. .. Pozdrawiam i życzę dużo uśmiechu!
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

Orientalny Sklep

Orientalny Sklep

;