SKŁADNIKI :
4 udka z kurczaka
4-5 łyżek jasnego sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki sosu słodko ostrego
2 łyżki ziaren sezamowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Do wrzącej wody wkładamy udka z kurczaka, przykrywamy, wyłączamy ogień i pozostawiamy do zaparzenia na jakieś 30 minut. Zaparzone udka wyjmujemy z wody i całkowicie studzimy.
2. W miseczce mieszamy 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki sosu słodko ostrego, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz 1 łyżeczkę przyprawy pięciu smaków. Całość dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Powstałą marynatą zalewamy wcześniej wystudzonego kurczaka i wstawiamy na 6 godzin do lodówki.
3. Zamarynowanego kurczaka umieszczamy na grillu. Co jakiś czas je obracamy i smarujemy pozostałą marynatą. Po 30 minutach grillowania kurczak jest już prawie gotowy. Smarujemy ostatnią warstwą glazury, oprószamy ziarnami sezamu. Po 3-4 minutach kurczak jest gotowy do podania. Smacznego :)
Przepis Video :
Kurczak Orientalny z Grilla
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.