Orientalny serwis ChinskiePrzepisy.pl

Japońskie Noże Tomoko.pl

Przepisy Kuchni Chińskiej

Kurczak Orientalny z Grilla

SKŁADNIKI :

4 udka z kurczaka

4-5 łyżek jasnego sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków

1/2 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżki oleju sezamowego

2 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki sosu słodko ostrego

2 łyżki ziaren sezamowych


Orientalny Sklep
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :


1.
Do wrzącej wody wkładamy udka z kurczaka, przykrywamy, wyłączamy ogień i pozostawiamy do zaparzenia na jakieś 30 minut. Zaparzone udka wyjmujemy z wody i całkowicie studzimy. 

2.
W miseczce mieszamy 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki sosu słodko ostrego, 1 łyżeczkę mielonego imbiru, 2 łyżki cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz 1 łyżeczkę przyprawy pięciu smaków. Całość dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Powstałą marynatą zalewamy wcześniej wystudzonego kurczaka i wstawiamy na 6 godzin do lodówki.

3.
Zamarynowanego kurczaka umieszczamy na grillu. Co jakiś czas je obracamy i smarujemy pozostałą marynatą. Po 30 minutach grillowania kurczak jest już prawie gotowy. Smarujemy ostatnią warstwą glazury, oprószamy ziarnami sezamu. Po 3-4 minutach kurczak jest gotowy do podania. Smacznego :)

Przepis Video :

 

Kurczak Orientalny z Grilla

Kurczak Orientalny Z Grilla

Komentarze   

 
+1 #2 Guest 2013-07-12 10:48
Wielkie dzięki za radę ! :)
 
 
+2 #1 Guest 2012-10-16 10:10
zamiast octu ryżowego można zastosować mieszankę wody źródlanej i 1 łyżeczki octu spirytusowego. Smak potrawy jest prawie identyczny.
 

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Znajdź Przepis

PrzepisyChinskie.pl
Sushi-Sklep.pl