SKŁADNIKI:
300g piersi z kurczaka, pokrojonej w większe płaty
120g czerwonej cebuli perłowej (lub czerwonej), większe pokrojone na pół
cebula dymka, pokrojona w kawałki
2 ząbki czosnku, posiekane
5 łyżek oleju
3 plasterki imbiru, posiekane
30g sosu z czarnej fasoli
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
ćwierć łyżeczki soli
pół łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka sosu ostrygowego
pół łyżeczki cukru
2 łyżki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kawałki piersi z kurczaka mieszamy z sosem sojowym i skrobią kukurydzianą.
2. W patelni wok rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy czerwoną cebulę, smażymy na małym ogniu.
3. Kiedy cebula zmięknie wrzucamy mięso, dymkę, czosnek i sos z czarnej fasoli.
4. Wszystkie składniki smażymy około 4 minut. Dodajemy sól, sos sojowy, sos ostrygowy, cukier i wodę.
5. Przykrywamy wok i gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Gotowe! Smacznego :)
Kurczak Po Chińsku Lo - Din
Przepis z bloga: PodróżeKulinarne