SKŁADNIKI :
2 duże piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
3 dymki
3-4 czerwone suszone papryczki chilli, moczone w wodzie przez 10 minut
roztrzepane białko z jajka
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzone w 4 łyżkach wody
1 łyżka wina ryżowego lub półwytrawne sherry
3 łyżki sosu sojowego jasnego
kilka małych kawałków korzenia imbiru
120 g uprażonych orzeszów ziemnych
sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso kroimy w kostkę, wkładamy do miski i dokładnie mieszamy z białkiem i rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną.
2. Kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię wok i ciągle mieszając, smażymy do czasu aż się lekko zarumieni.
3. Po chwili kurczaka przekładamy na talerz, a na patelni dusimy pokrojoną w kostkę (zbliżoną wielkością do kawałków mięsa) paprykę, dymkę, pokrojone na mniejsze kawałki papryczki chili i imbir.
4. Ciągle mieszając smażymy przez 10 minut, następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka, wino ryżowe (lub półwytrawne sherry) oraz sos sojowy, po czym jeszcze trochę dusimy wszystko razem.
5. Na końcu mieszamy wszystko z orzechami ziemnymi. Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem.
Kurczak Po Syczuańsku
Przepis Konkursowy Pani Anny Loski
Komentarze
bardzo dobre i pyszne danie czesto przygotowuje je moim dzieciakom.. ach jak one to wcinają
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.