SKŁADNIKI:
1 papryczka chili
1/2 żółtej papryczki chili
1 ząbek czosnku
1 ząbek imbiru
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
300ml zimnej wody
100g cukru
20ml octu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 pomarańcza - sok wyciśnięty
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 pierś z kurczaka
1 jajko
100g mąki kukurydzianej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do blendera dajemy 1 czerwoną papryczkę chili, 1/2 żółtej papryczki chili, 1 ząbek czosnku, 1 ząbek imbiru, 1 łyżkę oliwy oraz 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem miksujemy. Rozgrzewamy patelnie, na której smażymy zmiksowane składniki około 1 minutę, po czym zalewamy 300ml zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 100g cukru, 30ml octu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku oraz sok z jednej pomarańczy. Wszytko zagęszczamy 1 łyżką skrobi ziemniaczanej. Gotujemy 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i Wkładamy do miski. Dodajemy 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli oraz 100g maki kukurydzianej. Mieszamy dokładnie, po czym smażymy na głębokim oleju.
3. Na patelni rozgrzewamy 100ml naszego słodkiego sosu chili i dodajemy kurczaka. Smażymy około 2 minuty, tak żeby kurczak ładnie się nam okleił sosem.
Przepis Video :
Kurczak Pomarańczowy i Słodki Sos Chili
Komentarze
Często z niego korzystam
Pyyycha!
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.